Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Feitjes en weetjes

- Britt Peeters

Toegegeven: ik zit bijna dagelijks ettelijke uren aan mijn laptop gekluister­d. Dat is nu eenmaal mijn job, anders was dit stukje krant maagdelijk wit gebleven. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan, en daarom spendeer ik ook meer dan voldoende tijd aan het scrollen door minder vakgerelat­eerde websites. De laatste tijd heb ik profession­eel en ontspannen websitewer­k mooi aan elkaar gekoppeld. Voor een komende opdracht heb ik toegang gekregen tot de wondere wereld van het digitale krantenarc­hief. Duizenden Gazetten van Antwerpen kwamen plots in één muisklik tevoorschi­jn. Toen ik klaar was met het zoeken van artikels voor mijn opdracht, bleef ik het archief opzoeken. Ook na de werkuren. Grasduinen door het krantenarc­hief werd al snel een leukere bezigheid dan grasduinen door Instagram. 2 januari 2004? Peter Evrard wordt derde in de finale van World Idol. 15 oktober 1926? Mol is de eerste gemeente in de Kempen waar de katholieke­n het niet meer voor het zeggen hebben. 4 september 1944? Antwerpen wordt door de geallieerd­en bevrijd. 23 mei 2007? De Fixkes breken het Ultratop-record van Crazy Frog én Las Ketchup. Feitjes en weetjes, ik krijg er niet genoeg van. Mijn meestgebru­ikte app, naast koning Whatsapp, blijkt zelfs Wikipedia te zijn.

Toen Rafael Nadal zondag voor de elfde keer Roland Garros won, was mijn eerste reflex om op te zoeken in welke andere jaren hij het toernooi won, op welke dag hij geboren is, wie hem heeft leren tennissen, wie zijn partner is, enzovoort. Uiteraard wil ik dan ook weten hoe oud die partner is en waar zij geboren is, en zo blijft de bal aan het rollen. Er bestaan minder leerrijke obsessies, denk ik dan.

Maar wat mij vooral opviel tijdens mijn reis doorheen het krantenarc­hief was dat er in essentie bitter weinig veranderd is. Er wordt nog steeds vermoord en ontvoerd, we palaveren nog steeds over BV’s, politieke partijen vormen maar moeilijk een coalitie en er lopen nog altijd gekke wereldleid­ers rond die maar al te graag de plak zwaaien. ‘De geschieden­is herhaalt zich’, wordt wel eens gezegd. Die uitspraak wil ik maar al te graag ontkrachte­n door een krantenkop te zoeken waarvan ik volledig overtuigd ben dat het in geen enkele vorm opnieuw kan gebeuren. Maar helaas, na een uur scrollen heb ik nog steeds niets gevonden. Mijn Wikipedia-app daarentege­n heeft het voorbije uur wel op volle toeren gedraaid.

 ?? FOTO AP ?? Rafael Nadal wint voor de elfde keer Roland Garros.
FOTO AP Rafael Nadal wint voor de elfde keer Roland Garros.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium