Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De meeste mensen zijn vogelvrien­delijk”

Wacht onze stadsvogel­s hetzelfde lot als de meeuw aan de kust?

- VINCENT JESPERS

Wat de meeuw is voor de kust, is de duif voor een stad als Antwerpen. Gisteren kon u in uw krant lezen dat de meeuw zo hard wordt gehaat dat ze is uitgegroei­d tot een bedreigde diersoort. Hoe zit het met de stadsvogel­s in Antwerpen?

Guy Van Steen leidt ons rond doorheen de stad. Als voorzitter van vogelwerkg­roep De Stadsmus kent hij de plekjes in Antwerpen waar stadsvogel­s het liefst vertoeven.

Net daar ligt het probleem voor de gierzwaluw, een veel voorkomend­e vogelsoort in hartje Antwerpen. “Dit zijn typische stadsbewon­ers, die afhankelij­k zijn van bewoning om te kunnen overleven”, steekt Guy Van Steen van wal. “Spleten van oude gebouwen zijn de ideale nestplaats voor gierzwaluw­en. Daar wringt net het schoentje. Omwille van de renovatie- en isolatiego­lf van de laatste jaren worden die spleten van oude gebouwen dichtgemaa­kt. Zo gaat de populatie van de gierzwaluw er met rasse schreden op achteruit. Op het Eilandje kon men er vroeger bijvoorbee­ld de ene na de andere spotten, terwijl vandaag

de dag zelfs de beste verrekijke­r niet volstaat om er één te kunnen vinden.” Grootste kolonie in de Zoo

We trekken naar het stadspark, waar wellicht de meest vervloekte stadsvogel van allemaal vrij spel heeft: de duif. Een soort die in de stad haar oorspronke­lijke omgeving en veel voedsel terugvindt. In het verleden heeft men al allerlei maatregele­n genomen om hun populatie net te beperken. Het schudden van eieren, steriliser­en of simpelweg vangen: alles is geprobeerd. Nochtans zijn er op het eerste gezicht nog voldoende duiven in het stadspark, wat ook Guy beaamt. “Zij hoeven niet beschermd te worden, want ze zijn in tegenstell­ing tot andere

soorten wel nog met veel.”

Die andere soorten zijn bijvoorbee­ld de huismus en de slechtvalk. “Huismussen zijn bijna volledig uit het straatbeel­d verdwenen”, aldus Guy. “De grootste kolonie vinden we nog terug in de Antwerpse Zoo, wat eigenlijk alles zegt.” Ook de slechtvalk was er lange tijd slecht aan toe, tot de stad het initiatief nam om op verschille­nde plaatsen nestkasten te plaatsen. “Op die manier zijn er dit jaar in de toren van de kerk aan het Koxplein drie slechtvalk­en geboren die ondertusse­n al zijn uitgevloge­n”, vertelt Guy enthousias­t. Mede dankzij subsidies van het district Borgerhout. Dat het hoofdvoeds­el van slechtvalk­en uit stadsduive­n bestaat, is voor velen wellicht mooi meegenomen.

Wat kunnen wij doen?

Antwerpen neemt volgens Guy Van Steen dus wel degelijk maatregele­n om de populatie van zijn stadsvogel­s intact te houden, al mag het altijd wat meer zijn. “De actie rond de nestkasten vond ik zeer goed, maar voor het overige blijven de initiatiev­en toch vaak beperkt tot sensibilis­eren en het verstrekke­n van informatie”, vindt hij. “Met onze werkgroep proberen we elke eerste zondag van de maand een inventaris­atie te maken van de stadsvogel­s en ik ben blij dat de stad zelf ook bezig is met inventaris­atieprojec­ten.”

Niet alleen de stad, maar ook haar inwoners kunnen actie ondernemen om de populatie van de stadsvogel­s in stand te houden. “Vaak met eenvoudige ingrepen”, zegt de vogelliefh­ebber. “Uw tuin inrichten met dichte struiken en klimop is de ideale manier om huismussen te herbergen. Nestkasten plaatsen is altijd goed, maar gelukkig krijgen we daar veel meer aanvragen voor dan dat we er kunnen aanbieden.

Dat stemt mij enigszins hoopvol.

Ik ben ervan overtuigd dat de meerderhei­d van de mensen vogelvrien­delijk in het leven staat. Ook ten opzichte van exemplaren die geheel onverwacht hun gevoeg durven te doen (lacht).”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Op stap met Guy Van Steen, voorzitter van vogelwerkg­roep De Stadsmus.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Op stap met Guy Van Steen, voorzitter van vogelwerkg­roep De Stadsmus.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De kokmeeuw vliegt door de Antwerpse straten.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De kokmeeuw vliegt door de Antwerpse straten.
 ?? FOTO NATUURPUNT/ LUC MEERT ?? Gierzwaluw.
FOTO NATUURPUNT/ LUC MEERT Gierzwaluw.
 ?? FOTO NATUURPUNT/WIM DIRCKX ?? Slechtvalk.
FOTO NATUURPUNT/WIM DIRCKX Slechtvalk.
 ?? FOTO NATUURPUNT/ LUC MEERT ?? Huismus.
FOTO NATUURPUNT/ LUC MEERT Huismus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium