Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maria Backeljau, MC Lily en Polleke op lijst

PVDA pakt uit met BV’s voor gemeentera­adsverkiez­ingen

- SACHA VAN WIELE

PVDA Antwerpen kiest voor enkele opvallende namen op haar lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen, zoals acteur Ben Rottiers, actrice Mitta Van der Maat en rapster Liliane ‘MC Lily’ Simons. “We zochten niet speciaal naar BV’s, maar naar mensen uit de cultuursec­tor”, zegt lijsttrekk­er Mertens.

PVDA Antwerpen heeft 48 van de 55 plaatsen op de lijst ingevuld. Ook uit de cultuursec­tor boden zich enkele mensen aan. Lijsttrekk­er Peter Mertens benadrukt dat het de partij niet gaat om het statuut van bekende Vlamingen, maar wel om hun engagement.

Acteur Ben Rottiers, Pol De Tremmerie uit FC De Kampioenen, staat op plaats 53. “Als jonge acteur engageerde ik mij al om veranderin­g te brengen in de theaterwer­eld. Nog steeds wil ik een stem geven aan al die mensen die niet het geluk hebben van alles van thuis mee te krijgen”, zegt Rottiers, die het moeilijk heeft met de stempel van BV. “Ik sta op deze lijst voor mijn engagement, niet omdat ik bekend ben.”

Hetzelfde valt te horen bij actrice en zangeres Mitta Van der Maat, die op plek 51 staat. “Vanuit mijn artistieke achtergron­d wil ik helpen om het programma van PVDA te ondersteun­en”, zegt de actrice die bekend werd als Maria in De familie Backeljau.

“Mogen mensen die door hun beroep toevallig een grotere zichtbaarh­eid hebben dan geen mening hebben?”

Mannen gezocht

MC Lily of Liliane Simons is met haar 66 jaar de oudste rapster van de Lage Landen en een van de ontdekking­en van Belgium’s got

Talent. Ze staat op de 43ste plek. Andere kandidaten uit de cultuursec­tor zijn Abdelkader Zahnoun (zanger en schrijver), Bert Lezy (beeldend kunstenaar), Yusufi Mohammad Aman (muzikant), Tristan Faes (operazange­r), Monika Triest (auteur) en Katrien Merckx (boekhandel­aar).

Peter Mertens onderstree­pt ook dat bijna een kwart van zijn lijst bestaat uit arbeiders en vakbondsme­nsen, zowel van ABVV als ACV. Bovendien is één op de vijf kandidaten onder de dertig jaar. “Onze lijst is een pak jonger dan in 2012”, zegt Mertens. “Daarnaast hebben we zeven kandidaten uit de zorgsector. Tel daarbij nog eens vijftien kandidaten met vreemde roots, en dan merk je dat deze lijst een weerspiege­ling is van de diversitei­t in Antwerpen. We hopen naar zes zetels te gaan in de gemeentera­ad, dat zijn er nu vier.”

PVDA maakte eerder al de top van de lijst bekend met, na lijsttrekk­er Mertens, Zohra Othman op twee en Mia Branders op drie. “De resterende zeven plaatsen worden in juli en augustus ingevuld”, zegt Mertens. “We voeren nog gesprekken met een vijftienta­l mensen. We hebben eigenlijk nu iets te veel vrouwen op de lijst, dus zoeken we nog mannen.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Mitta Van der Maat en Ben Rottiers: “We staan op de PVDA-lijst voor ons engagement, niet omdat we bekend zijn.”
FOTO WALTER SAENEN Mitta Van der Maat en Ben Rottiers: “We staan op de PVDA-lijst voor ons engagement, niet omdat we bekend zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium