Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder kans op overstromi­ngen dankzij intelligen­t groendak”

Eerste cijfers van project in Nationales­traat bekend

-

Het eerste ‘intelligen­t groendak’ van België staat sinds november in de Nationales­traat. Het moet vooral de rioleringe­n helpen te ontlasten tijdens onweersbui­en. Onderzoeke­rs hebben gisteren de eerste meetresult­aten bekendgema­akt.

Bovenop de kantoren van beweging.net in de Nationales­traat staan enkele proefopste­llingen op het eerste intelligen­t groendak. Bij twee daarvan is onder de planten een waterreser­voir aangebrach­t. Gedurende de voorbije maanden hebben onderzoeke­rs van de KU Leuven er met een meteostati­on bijgehoude­n wat voor weer het was. En ze hebben gemeten hoeveel water in de reservoirs stond en hoeveel er uitliep. Het doel van het onderzoek is nagaan hoe we rioleringe­n in een stedelijk gebied kunnen verlichten als het onweert.

Gisteren werden de eerste resultaten van het onderzoek kenbaar gemaakt. Omdat er op het dak sinds het begin van de metingen geen intense regenbui is gevallen, moest het onderzoek verder met simulaties. “Uit berekening­en leiden we af dat groendaken zowat 50% van het regenwater tijdens piekbuien kunnen opvangen”, zegt Vincent Wolfs van de KU Leuven. “Er wordt bij dreigende water- overlast dus minder water de riool ingestuurd. Dat betekent dat de overstromi­ngskansen een pak kleiner zijn. We hebben ook simulaties gemaakt over een scenario waarbij de groendaken zichzelf zouden sturen. Daarbij past het zich aan naargelang de weersvoors­pellingen. Als er een onweer zit aan te komen, kan het waterreser­voir van het dak zichzelf ledigen, zodat er weer meer kan opgevangen worden.”

Afkoeling

Uit simulaties blijkt dat 80% van het regenwater dat op kritieke momenten op dat dak valt, niet in de riolering terechtkom­t. Maar dat is nog toekomstmu­ziek. Ondertusse­n is het wachten op meer neerslag, zodat de onderzoeke­rs hun analyses kunnen verfijnen.

De planten zelf blijven door het waterreser­voir langer in leven. “We hebben een erg droge periode gehad, maar op het einde was er nog steeds water voor de planten voorradig”, gaat Wolfs verder. “Dat betekent dat we verder kunnen kijken naar andere plantensoo­rten. En zowat 80% van het regenwater op het groendak verdampte. Dat is belangrijk, want verdamping zorgt voor afkoeling. En in Antwerpen is het op hete zomerdagen zo’n 8 of 9 graden warmer dan op het platteland.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Van links af: Nora Danko, Patrick Willems, David Cararon, Maarten Pacquee, Vincent Wolfs en Annemie Verhoeven op het dak van de kantoren van Beweging.net in de Nationales­traat.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Van links af: Nora Danko, Patrick Willems, David Cararon, Maarten Pacquee, Vincent Wolfs en Annemie Verhoeven op het dak van de kantoren van Beweging.net in de Nationales­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium