Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen happy end voor moeder eend zonder hoogtevree­s

Alle jongen meteen geroofd door eksters

- (jaa)

Herinnert u zich haar nog? De moeder eend die uitgereken­d het terras van een appartemen­t, drie hoog in het centrum van Wijnegem, had uitgekozen om haar negen eieren te leggen? Het is geen happy end geworden.

Roland en Monique van West wonen op de derde verdieping op de Turnhoutse­baan, maar toch koos mevrouw eend net daar een buxus uit om haar negen eieren te leggen en uit te broeden. “We zaten op ons terras, toen ik plots een snavel uit een van onze buxusplant­en zag steken. We keken elkaar met grote ogen aan want hier verwacht je geen eend, op bijna 15 meter hoogte in het centrum van Wijnegem op een terras zonder waterparti­j”, vertelde Mo- nique ons in april.

Heel wat lezers vroegen zich net zoals wij af wat er van deze eend zonder hoogtevree­s en haar broedsel geworden was. “Ik heb geen goed nieuws, vrees ik”, vertelt Monique. “Het broeden zelf verliep nochtans zonder problemen of incidenten. Op een avond zag onze kleindocht­er Maxine (11) plots dat een van de eieren gebroken was en dat er een gezond eendenjong in de plaats zat. Kort daarna kwamen ook de acht andere eendjes tevoorschi­jn.”

Treurende moeder

Monique en Roland hadden eerder al een hoge wand gemaakt uit bordkarton en voor de dakrand geplaatst om te voorkomen dat de eendenkuik­ens, die niet kunnen vliegen, naar beneden zouden vallen. Ze hadden ook een doos klaarstaan om de eendjes in te verzamelen en naar de vijver in het park te brengen, zoals hen door kenners was aangeraden.

“Maar het heeft niet mogen zijn”, zegt Monique. “De volgende ochtend was er geen eendje meer te bespeuren. Wellicht hebben eksters, die hier in groten getale rondvliege­n, niet geaarzeld om die vogeltjes te roven. Onze kleindocht­er Maxine – een echte dierenvrie­nd – heeft erom geweend en ook wij leefden mee met de moeder, die nog even terugkwam, als was het om te treuren. Nadat het artikel over onze gevederde gasten in Gazet van Antwerpen was verschenen, werden we ook geregeld aangesprok­en.”

 ??  ?? Roland en Monique van West bij de buxusplant waarin het nest verborgen zat, op het terras van hun appartemen­t, drie hoog in Wijnegem.
Roland en Monique van West bij de buxusplant waarin het nest verborgen zat, op het terras van hun appartemen­t, drie hoog in Wijnegem.
 ??  ?? De negen eendenjong­en, nadat ze uit hun eieren waren gebroken.
De negen eendenjong­en, nadat ze uit hun eieren waren gebroken.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? De negen eieren van moeder eend zonder hoogtevree­s.
FOTO'S JAN AUMAN De negen eieren van moeder eend zonder hoogtevree­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium