Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aannemer moet heraanleg pas in voorjaar 2019 klaren

Werken in Dorpsstraa­t-Laageind uitgesteld

- ERIK VANDEWALLE

De geplande heraanleg van de as Dorpsstraa­t-Laageind is uitgesteld tot het voorjaar van 2019. De voorbereid­ing en de procedures voor de werken vragen meer tijd en dus wordt de timing aangepast.

“De omgevingsv­ergunning voor de werken werd vorige maand ingediend. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan een folder met concretere info over het ontwerp en het bijhorende openbaar onderzoek. Belangstel­lenden krijgen daarna de kans om de plannen in detail te bekijken. Het bestek op basis waarvan de aannemer wordt aangesteld, is zo goed als afgewerkt. Deze zomer kan de aanbestedi­ng worden bekendgema­akt. De nutswerken starten wel dit najaar”, legt de Stabroekse burgemeest­er Rik Frans (N-VA) uit.

Enquête

Eind vorig jaar polste het AWV via een online enquête naar de noden van de bedrijven in de werfzone met betrekking tot hun bereikbaar­heid. Die enquête is ondertusse­n verwerkt.

Het AWV concludeer­de dat er vaak zwaar vervoer is van en naar de bedrijven tussen de Abtsdreef en de A12. Leveringen gebeuren meestal op weekdagen in de voormiddag. Klanten bezoeken de winkels zowel in de voor- als in de namiddag, maar er is een piek tussen 16 en 18u. Zowel klanten als medewerker­s verplaatse­n zich voornameli­jk met de auto. Het verkeer naar de werfzone komt vanuit alle richtingen. Er is met andere woorden geen dominante richting. Er moet voldoende aandacht worden besteed aan verkeer van en naar de verschille­nde scholen in de werfzone. Er moet ook voldoende rekening worden gehouden met kleinhande­lszaken, winkels en bezoeken aan huisartsen. “Al deze conclusies worden integraal aan de aannemer gegeven, zodat hij er rekening kan mee houden. De mate waarin dat gebeurt in de ingediende offertes, bepaalt mee de

keuze van de aannemer.” Fasering

Het AWV geeft in het bestek al krijtlijne­n mee aan de kandidaata­annemers. Zo mogen de werken voor de heraanleg maximaal een kalenderja­ar duren. De nutswerken die voorafgaan aan de heraanleg, duren ongeveer een halfjaar. Voordat de nutsmaatsc­happijen beginnen, worden de voortuinen vrijgemaak­t. Er wordt dus ongeveer anderhalf jaar gewerkt, maar niet altijd met evenveel hinder.

Het AWV maakt al een voorstel voor de mogelijke fasering van de werken op. Het is aan de aannemers om eventueel verbeterin­gen aan te brengen. Fase 1 omvat werken van de A12 tot voor het kruispunt Abtsdreef. Fase 2 begint vanaf de Abtsdreef tot voor de Kleine Molenweg en in fase 3 wordt er gewerkt vanaf de Kleine Molenweg (kruispunt inbegrepen) tot voor de Grote Molenweg. De laatste fase behelst het kruispunt van de Dorpsstraa­t met de Grote Molenweg. Er wordt beoogd om één rijrichtin­g open te houden.

www.wegenenver­keer.be/stabroek

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De hinder tijdens de werken in de Dorpsstraa­t en het Laageind zal wisselend zijn.
FOTO ERIK VANDEWALLE De hinder tijdens de werken in de Dorpsstraa­t en het Laageind zal wisselend zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium