Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hemelse Hazard

Rode Duivels imponeren en lijken helemaal klaar voor Rusland

-

De Rode Duivels trakteerde­n de Belgische fans tegen Costa Rica op een ware demonstrat­ie. Eden Hazard was alweer niet af te stoppen, de Belgische aanvoerder voetbalde op wereldkamp­ioenennive­au. Morgen stappen de Duivels met een goed gevoel op het vliegtuig richting Rusland. Voetballen ze daar zoals gisteren tegen Costa Rica, dan hoeft u hen de eerste weken niet terug in Brussel te verwachten. Toch ook één minpuntje: een (hopelijk licht) geblesseer­de Hazard vroeg na zeventig minuten zelf om zijn vervanging.

Catacomben Heizel, uurtje voor de aftrap. Terwijl de Rode Duivels in de kleedkamer scheenbesc­hermers omgespen, spreken we een etage hoger achtereenv­olgens met een ex-scheidsrec­hter uit eerste klasse, een voormalige assistent-bondscoach en een scout van een Engelse topclub. Twee van de drie zijn er (nog) niet van overtuigd dat de Rode Duivels zullen schitteren in Rusland. “Te veel onzekere factoren”, zo klinkt het. “Vooral de flanken baren zorgen”, horen we ook. En die defensie natuurlijk.

Kompany naar Lourdes

60 minuten later fluit de Roemeen Alin Hategan de uitwuifwed­strijd tegen Costa Rica op gang. Met Dedryck Boyata in de basis. Hij krijgt de voorkeur op Leander Dendoncker, maar zal geen onvergetel­ijke indruk nalaten. Wie Martinez er ook zet, het kwaliteits­verschil met een fitte Vincent Kompany is altijd gigantisch. Nog vijf dagen heeft hij voor een miraculeuz­e genezing. Lourdes ligt niet op de weg richting Moskou, maar is misschien toch een omweggetje waard?

Boyata worstelt met zijn tegenstand­er en af en toe ook met de bal. Maar de Belgen slagen er wel in om Costa Rica meteen bij de keel te grijpen, dankzij hoge druk en een snelle balrecuper­atie. Grinta genoeg ook. De Bruyne en Witsel delen in al hun enthousias­me en ijver mekaar ongewild een stevige bodycheck uit. De Rode Duivels heersen en drukken hun tegenstand­er weg. Tegen Portugal duurde het offensiefj­e slechts twintig minuten, deze keer wervelen ze de hele wedstrijd. Slechts één valse noot: Ruiz jaagt een afvallende bal voorbij Courtois.

Real Madrid-preses

Maar geen enkele Belg die onder de indruk is. Zeker Eden Hazard niet. Wat een wedstrijd speelt de Chelsea-winger weer. We vragen ons af of Real Madrid-voorzitter

Florentino Pérez tegen Costa Rica een scout in de tribune heeft zitten. Zo ja, dan belt die meteen naar Bernabeu, met de volgende

boodschap: ‘Señor Presidente, we moeten Hazard nog vóór het WK aantrekken. Als hij dit niveau aanhoudt in Rusland, betalen we miljoenen meer!’

Bij elke snedige actie is Hazard betrokken. Op het halfuur schotelt hij maatje Mertens de 1-1 voor. Ook de 3-1 start bij Hazard. Een schitteren­de aanval via De Bruyne en de ingevallen Chadli. Lukaku, die andere uitblinker, buffelt raak met het hoofd. Zijn tweede van de avond. De 4-1 is zowaar nog mooier. Houdini Hazard maakt zich met één beweging los van drie Costa Ricanen, Lukaku is niet egoïstisch en legt terug tot bij Batshuayi, die niet kan missen. Alleen bij de heerlijke 2-1 - ook van Lukaku - wordt Hazard een keertje overgeslag­en. Het is de ploegmaats van de Belgische nummer tien vergeven.

Blessure Hazard?

Maar dan... Minuut 70. Hazard mankt plots rond het halve maantje. Hij vraagt om zijn vervanging. Lichte paniek in het Koning Boudewijns­tadion. Hazard pikkelt meteen richting kleedkamer. Bondsdokte­r Kris Van Crombrugge trekt een sprintje achter hem aan, kine Lieven Maesschalc­k daalt meteen neer uit de tribune. Vandaag zal moeten blijken hoe ernstig de blessure is.

Het is het enige dompertje op een gala-avond met grote G, die al feestend afgesloten wordt. De Belgische supporters wuiven hun helden uit met een staande ovatie. De ex-scheidsrec­hter uit eerste klasse, de voormalige assistent-bondscoach en de scout van een Engelse topclub zien we niet meer terug na de overweldig­ende 4-1. Maar we durven te vermoeden dat hun analyse negentig minuten later ietwat anders klinkt…

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO BELGA ?? Romelu Lukaku viert een van zijn twee doelpunten met Dries Mertens.
FOTO BELGA Romelu Lukaku viert een van zijn twee doelpunten met Dries Mertens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium