Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natuurlijk ben ik nerveus”

Topspurter Fernando Gaviria stoomt zich met twee tweede plaatsen in Zwitserlan­d klaar voor debuut in Tour

- Van onze redacteur in Gansingen

Tweede zondag, tweede gisteren. Fernando Gaviria kampt met gemengde gevoelens in de Ronde van Zwitserlan­d. Er wel bij in de zware finales, maar nog geen overwinnin­g. In Zwitserlan­d mag dat nog. Maar als hij over dik drie weken als topspurter van Quick.Step Floors naar zijn allereerst­e Tour afzakt, zal dat anders moeten. Hij beseft het. “Ik voel de druk.”

Fernando Gaviria werkt aan zijn bekendheid in Zwitserlan­d. Toen Quick.Step Floors zaterdag aan de leiding stond in de ploegentij­drit en de later binnengeko­men Gaviria op zijn eentje op zoek moest naar de hotseat aan de finish, verdwaalde hij nog tien minuten lang tussen de wielertoer­isten. Geen mens die naar hem omkeek. Maar na zijn dubbele tweede plaats de afgelopen dagen zullen ze hem wel leren kennen. Al wist de Colombiaan gisteren zelf niet of hij nu blij moest zijn of niet met die dubbele tweede plaats. “Enerzijds ben ik happy omdat ik na zo’n zware etappes er toch tweemaal bij ben in de finale”, verwees hij naar het rijtje topspurter­s dat de voorbije dagen wel voortijdig moest afhaken. En terecht: Démare, Greipel, Kristoff, ze waren allemaal niet meer te bekennen op het moment van de waarheid. “Maar anderzijds wil je natuurlijk wel winnen. Alleen: zondag ga ik zelf heel vroeg aan en komt Sagan er nog over. Ditmaal wacht ik wel, gaat Colbrelli heel vroeg aan en dan wint Colbrelli. Tja.”

Toch geeft het Gaviria vertrouwen. En dat, geeft hij ruiterlijk toe, is best welkom. Want veel belangrijk­er dan het resultaat nu is wat hierna volgt. Over een drietal weken reist de Colombiaan, op zijn 23ste, in wat pas zijn allereerst­e Tour wordt, als topspurter van Quick.Step Floors naar Frankrijk af. Er zijn eenvoudige­re klussen te bedenken, weet hij.

Grijnzend: “Of ik nerveus ben? Wat denk je zelf? Natuurlijk ben ik nerveus. Ik weet: ik heb vier ritten in de Giro gewonnen. Ook geen kleine wedstrijd. Maar de Tour is nog zoveel groter. Alle topspurter­s zijn

daar en ze willen allemaal winnen.” Het jaar na Kittel

En dat geeft druk. Zelfs in zijn land gaat zijn naam nu al over de tong.

“In het verleden zond de Colombiaan­se tv alleen de bergritten in de Tour uit”, legt hij uit. “Omdat de Colombiane­n toch alleen maar bergop wonnen. Nu zenden ze de hele Tour uit, ook de vlakke ritten.”

Maar vooral rijdt Gaviria voor een ploeg die het gewend is te winnen in de Tour. Véél te winnen. Vorig jaar zette Marcel Kittel voor Quick.Step Floors nog nagenoeg elke massaspurt naar zijn hand – met liefst vijf ritzeges als resultaat. Diezelfde Kittel die intussen naar Katusha vertrokken is, onder meer om plaats te ruimen voor Gaviria. Het maakt de verwachtin­gen alleen maar groter.

“Dat is gewoon zo”, knikt Gaviria. “Dit is misschien wel het beste team van allemaal. Als renner voel je die druk. Patrick (Lefevere, red.) wil winnen. Punt. En dat ik na Kittel en zijn super Tour van vorig kom, maakt het er niet makkelijke­r op. Al beseft iedereen wel dat we straks een andere Tour gaan krijgen. Vorig jaar was Sagan al snel naar huis, net als Cavendish. Straks zijn ze er opnieuw allemaal bij.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fernando Gaviria buigt het hoofd, hij moet de ritzege aan Sonny Colbrelli laten. Wereldkamp­ioen Peter Sagan moet zich tevreden stellen met de derde plaats.
FOTO PHOTO NEWS Fernando Gaviria buigt het hoofd, hij moet de ritzege aan Sonny Colbrelli laten. Wereldkamp­ioen Peter Sagan moet zich tevreden stellen met de derde plaats.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium