Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kreeg kippenvel van de sfeer op de Citadel”

- BART SPRUIJT

De Antwerpse specialist­en kwamen zaterdag uitstekend voor de dag in de Xterra van Namen aan de Citadel. Geert Lauryssen (derde), Yeray Luxem (vijfde) en Wouter Vander Mast (zevende) waren de beste Belgen in de enige Belgische Xterra-manche.

De Xterra (triatlon op offroad-terrein) is zware kost: de 1,5 kilometer zwemmen in de Maas viel nog mee. In het mountainbi­kerondje aan de Citadel hadden de parcoursbo­uwers liefst duizend positieve hoogtemete­rs weten te smokkelen in de 38 kilometer lange en zeer technische omloop. Ook de tien kilometer lopen op een offroad traject met daarin 380 positieve hoogtemete­rs was niet van de poes. Als ex-motorcross­er voelde Geert Lauryssen zich duidelijk in zijn sas op de Citadel. Hij deelde zijn race prima in. Na een gemiste zwemstart, rukte hij op in het mountainbi­ken. Lauryssen begon als vierde aan het lopen en haalde in de slotfase nog een triatleet in. Hij finishte juichend als derde in 3u05’36 op een dikke minuut van de Franse winnaar Carloni (3u04’23).

“Vooraf hoopte ik de top tien te halen of nog net iets beter te doen dan dat. Dat is me dus gelukt”, straalde de triatleet uit Sint-Lenaarts. “In het zwemmen miste ik mijn start omdat ik volledig ingeken.

sloten zat, maar tijdens het mountainbi­ken lag ik, mede door wat valpartije­n van anderen, plots in derde positie. Daarna moest ik het tempo wat laten zakken, want ik was iets te enthousias­t vertrok-

Ik kon nog als vierde aan het lopen beginnen.” Gesteund door het publiek ging hij tot het gaatje in het lopen. “Er heerste een ongeloofli­jke sfeer daar op de Citadel. Ik kreeg er echt kippenvel van. In het lopen ben ik gewoon kapotgegaa­n want Yeray Luxem liep op de vijfde plaats niet zo ver achter mij. Tot ineens in de laatste loopkilome­ter de derde plaats in zicht kwam. Ik ging op en over de man die voor me liep en kon zo als derde eindigen. Ik ben dolgelukki­g met mijn eerste Xterra-podium. Dat dit dan nog in eigen land gebeurde, is fantastisc­h. De supporters maakten het verschil”, aldus de pupil van coach Marc Herremans.

Yeray Luxem werd mooi vijfde in 3u06’00. De Merksemnaa­r had nog behoorlijk wat trainingsa­chterstand na een langdurige afwezighei­d door een blessure. Vorig jaar werd hij nog derde in Namen. Derde Belg in de uitslag was Wouter Vander Mast. De Brasschate­naar finishte als zevende in de totaalstan­d in 3u07’31. Burchtenaa­r Tim Van Daele kende dikke pech. Na zijn vijfde plaats in de Xterra van Portugal vorig weekend hoopte hij op een sterk resultaat, maar hij viel uit tijdens het mountainbi­ken. Rijkevorse­lnaar Wouter Wuilmus kwam over de finish als vijfde landgenoot en als 25ste in totaal.

 ?? FOTO SMB ?? Geert Lauryssen op archiefbee­ld. “Ik ben dolgelukki­g met mijn eerste Xterra-podium”, zegt Lauryssen.
FOTO SMB Geert Lauryssen op archiefbee­ld. “Ik ben dolgelukki­g met mijn eerste Xterra-podium”, zegt Lauryssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium