Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik werkte altijd graag in De Eiken, maar nu heb ik de geknipte opvolgers”

Voormalige sterrenche­f Jean-Marie Smets (64) verkoopt na drie decennia zijn bekende restaurant

- KRISTIN MATTHYSSEN www.de-eiken.be

Normaal gaat morgen de Lierselei tussen Zoersel en Oostmalle weer open. Wie voorbij restaurant De Eiken passeert, zal even schrikken, want de villa is verkocht en wordt momenteel drastisch verbouwd. Voormalig sterrenche­f Jean-Marie Smets kreeg de kans om zijn zaak over te dragen aan gedreven horecamens­en.

Omdat de Lierselei (N14) ruim drie maanden afgesloten was voor riolerings­werken en een afscheidin­g van het fietspad, springt de verkoop en metamorfos­e van het bekende restaurant nu pas in het oog. Jean-Marie Smets (64) en zijn vrouw Huguette openden de zaak in 1988. Restaurant De Eiken was dertig jaar lang een ijkpunt voor de kwalitatie­ve Franse keuken. Chef Smets is ook de enige sterrenche­f die Malle ooit gekend heeft. In 1993 haalde hij een Michelinst­er en die behield hij dertien jaar lang.

Hij kreeg ook talrijke andere onderschei­dingen en won in 2001 in Malle de Gulden Tripel, een cultuurpri­js die jaarlijks wordt uitgereikt door de Davidsfond­s-afdeling van Westmalle-Oostmalle. En dat omdat hij een ambassadeu­r was voor streekgebo­nden kwaliteit. Zo won hij een Europese prijs voor zijn varkenshaa­sje met Westmalle Trappist. Hij was ook de bezieler van Eten met Streken. Velen kennen hem daarnaast van Radio 2, waar hij jarenlang geregeld te gast was als chef bij De Madammen.

Dat een restaurant dertig jaar lang blijft bestaan onder dezelfde chef op dezelfde locatie is in de horecawere­ld uniek. “Ik was 34 jaar toen we met De Eiken begonnen.

Jean-Marie Smets

Chef-kok

‘‘Met pensioen wil ik nog niet. Ik kan misschien kookworksh­ops geven.’’

We kregen nu de kans om onze zaak over te dragen aan jonge gedreven mensen met een hart voor de horeca. Eigenlijk wilden we met onze trouwste topleveran­ciers een afscheidsm­enu samenstell­en voor onze klanten, maar door omstandigh­eden is dat er niet meer van gekomen.”

Een echt mooi afscheid is chef Smets niet meer gegund geweest, omdat de werken in de Lierselei vroeger begonnen dan verwacht. “Restaurant De Eiken is sinds half maart dicht. Normaal zou de heraanleg van de baan pas in mei gestart zijn, maar de werken werden vervroegd naar eind februari. Misschien komt er alsnog een afscheidsd­iner. Op de locatie van De Eiken is dat momenteel niet meer mogelijk door de grote verbouwing­en die er al gestart zijn door mijn opvolgers. Maar ik heb heel wat jonge chefs opgeleid en mogelijk zal er toch nog iets georganise­erd worden op een andere locatie. De klanten zal ik daarover informeren via de website van De Eiken.”

Hoewel hij al 45 jaar bijdragen betaalt voor zijn pensioen en in principe dus op rust zou kunnen gaan, is Jean-Marie Smets nog veel te gepassione­erd met zijn vak bezig om al te stoppen. “Ik ben 64 jaar, maar voel mij nog lang niet uitgeblust. Het heeft veel te maken met een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik ga nog even uitkijken wat de toekomst brengt, maar met pensioen wil ik zeker nog niet. Misschien ga ik kookworksh­ops geven.”

Kippenvel

Of er geen enorme druk van zijn schouders valt nu hij niet meer de zware verantwoor­delijkheid van een eigen restaurant moet dragen? “Druk is een groot woord. Ik heb mijn job altijd graag gedaan. Maar toevallig deed zich nu deze kans voor.”

De kopers van het restaurant zijn Peter en Barbara Van Vlasselaer van restaurant-brasserie ’t Klein Zoersel. Zij huurden hun huidige pand in Zoersel en gaan hun vertrouwde succesconc­ept van een sterke prijs-kwalitatie­ve keuken 2,4 kilometer verderop in de Lier- selei in Malle voortzette­n. Over de naam of verdere details treden ze liever pas naar buiten wanneer de verbouwing­en al wat verder gevorderd zijn. Intussen blijft ’t Klein Zoersel gewoon open in Zoersel.

“Het zijn heel toffe, gepassione­erde mensen”, zegt Jean-Marie Smets. “Ze hadden me ervoor gewaarschu­wd dat de grondige verbouwing een schok zou zijn en adviseerde­n me dat ik best niet ging kijken naar de werf. Ik moet toegeven dat ik erg geschrokke­n ben. Maar ik heb al de plannen gezien hoe het gaat worden en die bezorgden me kippenvel in de positieve zin. Restaurant De Eiken was gevestigd in een sixtiesvil­la. De verbouwing zal er een eigentijds­e setting van maken en de prachtige unieke tuin met vijver blijft behouden.”

 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Chef JeanMarie Smets stond dertig jaar achter het fornuis van de gastronomi­sche hotspot De Eiken. Hij zal nu veel meer tijd hebben om met zijn trouwe viervoeter te gaan wandelen.
FOTO'S MIA UYDENS Chef JeanMarie Smets stond dertig jaar achter het fornuis van de gastronomi­sche hotspot De Eiken. Hij zal nu veel meer tijd hebben om met zijn trouwe viervoeter te gaan wandelen.
 ??  ?? Het vroeger restaurant De Eiken zoals het er nu uitziet.
Het vroeger restaurant De Eiken zoals het er nu uitziet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium