Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boost voor sportinfra­structuur

Gemeente renoveert turnzaal De Wingerd en bouwt nieuwe sporthal naast Vennebos

- JAN AUMAN

De vijftig jaar oude maar veel gebruikte turnzaal van schooltje De Wingerd in ’s-Gravenweze­l wordt gerenoveer­d. Verderop in Schilde lijkt het erop dat de grote sporthal aan de Kasteeldre­ef er nu toch komt. Het dossier kan in augustus naar de gemeentera­ad.

De turnzaal van De Wingerd werd gebouwd in 1968. De zaal zelf, met onder meer een schokdempe­nde zwevende vloer, is upto-date. “Dat is nog een gevolg van de brand die de turnzaal vijftien jaar geleden zware schade berokkende”, vertelt directeur Wilfried Maes. “De gemeente investeerd­e hierna in een nieuwe sportieve inrichting. Maar de berging, kleedkamer­s en het sanitair zijn nog zoals ze vijftig jaar geleden werden afgewerkt en dus versleten.”

Maes is sportpromo­tor Evelien Smet van de gemeente dankbaar dat zij alert inspeelde op de projectopr­oep die de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) lanceerden. Hierdoor vloeit er straks 78.000 euro naar ’s-Gravenweze­l. “De renovatie is niet alleen een goede zaak voor de leerlingen van De Wingerd, waar nu zelfs geen gescheiden kleedkamer­s zijn voor jongens en meisjes”, zegt schepen van Sport Anke Fierens (CD&V). “Ook de vele vereniging­en zoals turngroep Rust Roest, de gemeenteli­jke sportkampe­n en de circusDe

school hebben er baat bij.” Op zoek naar aannemer

En het ziet er nu naar uit dat ook Schilde een grote gemeenteli­jke sporthal zal krijgen. Het gebouw van 62 op 36 meter is ingepland naast de huidige sporthal van GO!-school Vennebos. “We hadden constructi­eve gesprekken met alle betrokken sportclubs, de omwonenden en sportraad”, vertelt schepen Anke Fierens. “Onze projectbeg­eleider Sweco heeft alle opmerkinge­n verwerkt en er werd een oproep gedaan naar ontwerptea­ms. In augustus kan het dossier naar de gemeentera­ad waarna we op zoek kunnen naar een aannemer om de sporthal te bouwen. De bouwaanvra­ag zal wellicht niet meer voor dit jaar zijn. We houden rekening met een uitgave van 5,1 miljoen euro om de sporthal en bijhorende parking van 122 voertuigen aan te leggen.”

Protest

De sporthal zorgde de voorbije jaren voor flinke tegenkanti­ng in de Vennebosst­raat, Kasteeldre­ef, Speelhofdr­eef en Hoevedreef. Intussen lijken burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) en schepen Anke Fierens de angel uit het protest te hebben gehaald, al steekt oppositiel­eider Olivier Verhulst (Open Vld) de pluim hiervoor liever op zijn hoed. “We willen nog altijd liever geen sporthal omdat de impact op deze buurt te groot zal zijn en we vinden dat er betere locaties zijn”, zegt Philippe Verschuere­n, die het protest leidde. “Maar als ze er dan toch moet komen, willen we de overlast van lawaai, groen en mobiliteit zo veel mogelijk beperken.”

Voor dat laatste moeten onder meer een brede groene buffer en niet al te felle openbare verlichtin­g zorgen. De kantine krijgt wellicht toch een terras, al wordt die richting school gekeerd, zodat de geluidsove­rlast voor de buren tot een minimum herleid wordt.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? In de turnzaal van De Wingerd hebben veel vereniging­en uit Schilde hun intrek genomen.
FOTO JAN AUMAN In de turnzaal van De Wingerd hebben veel vereniging­en uit Schilde hun intrek genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium