Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voortaan elk kwartier een bus tussen Antwerpen en Zoersel

-

De buslijnen 410-411-412-413 worden samengevoe­gd tot één lijn 410, die Antwerpen met Turnhout verbindt op het traject van de N12. Die lijn kruist vanaf woensdag 27 juni in SintAntoni­us de nieuwe dwarsverbi­nding Sint-Job Zandhoven.

vernieuwde lijn 410 zorgt, net als voorheen, voor de rechtstree­kse verbinding AntwerpenT­urnhout. Door het samenvoege­n van de vier varianten kan de frequentie van deze bus worden verhoogd.

Belangrijk hierbij is de rol die Sint-Antonius-Zoersel speelt. Tussen Antwerpen en Sint-Antonius zal er voortaan elk kwartier een bus 410 rijden, tijdens de spits zelfs elke 8 minuten. De helft van die bussen rijdt door tot in Turnhout, waardoor er op het traject tussen Sint-Antonius en Turnhout elk halfuur een bus 410 rijdt.

Daarnaast wordt er een nieuwe rechtstree­kse verbinding 412 gecreëerd tussen Sint-Job en Zandhoven via Sint-Antonius en Halle. In Sint-Antonius kunnen reizigers eventueel overstappe­n op lijn 410 richting Antwerpen of Turnhout. Er zijn uiteraard ook overstapmo­gelijkhede­n naar andere lijnen op de eindpunten in Zandhoven en Sint-Job.

Bus 411 rijdt alleen nog als schoollijn tussen Zandhoven, Zoersel, Sint-Antonius en Malle. De marktbus tussen Sint-Antonius en Zoersel, op elke eerste dinsdag van de maand, blijft bestaan.

Lijn 413 wordt niet langer bediend. Reizigers kunnen gebruikmak­en van bus 780 naar Wijnegem Industrie of bus 19 naar Deurne-Noord.

Stiptheids­haltes

Het Sint-Jozefzieke­nhuis in Westmalle wordt nu ook beter bediend, want de nieuwe lijn 412 stopt in beide richtingen aan de ingang van het ziekenhuis. Bovendien is AZ Sint-Jozef nu ook de eindhalte van bus 410 tussen Antwerpen en Sint-Antonius. De bussen die doorrijden tot in Turnhout stoppen net zoals voorheen aan halte Andreas Vesaliusla­an op de N12, op 400 meter stappen van het ziekenhuis.

De Lijn hoopt met deze herstructu­rering meer duidelijkh­eid te scheppen en minder vertraging­en te hebben.

Daar komt nog bij dat er stiptheids­haltes komen op de reiswegen van zowel lijn 410 (‘Wijnegem Vaartdijk’, ‘Sint-Antonius Bethaniënl­ei’ en ‘Oostmalle Busstation’) als lijn 412 (‘Westmalle AZ Sint-Jozef’). Het gaat om gewone haltes, maar dan wel met zowel een aankomst- als een vertrektij­d. Is de chauffeur voor op zijn schema, dan wacht hij even; bij vertraging­en wacht de bus niet en vertrekt die meteen opnieuw om de verloren tijd in te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium