Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jarig ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis!’ smaakt naar (nog) veel meer

‘Sneukelen’ al helemaal ingeburger­d

-

Vijf kaarsjes blies het burgerinit­iatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis!’ uit. En dat vierde het per bakfiets bij eethuisje Tartuff, waar het opnieuw tal van lekkere initiatiev­en uit de hoed toverde.

Het zogenaamde ‘sneukelen’ of verkennen van Mortsel door de eet- en drinkcultu­ur door de eeuwen heen te koppelen aan de huidige lokale economie. Daar was en is het de ploeg van initiatief­nemer Dirk Brentjens om te doen. “In die vijf jaar stelden we meer dan tien ambachteli­jke producten met een streekgebo­nden verhaal voor. Erfgoed- en proevertje­sroutes werden uitgewerkt. En in het kader van het Europese jaar van het industriël­e erfgoed kwam er een Arbeid Adelt-sneukelrou­te rond de schoorstee­n van Gevaert, naar aanleiding natuurlijk van de 150ste geboorteda­g van stichter Lieven Gevaert. Een diskaart van 1931 goten we in een modern kleedje: van oesters tot Portugese roomsoep en hamburger-ham in régencekor­st”, klinkt het erg sappig bij Brentjens.

Dat alles komt inclusief met de brochure ‘Met Gevaert aan Tafel’. En voeg daar ook nog eens de thematento­onstelling ‘De postiljon ontmoet het ventje van Parein’ aan toe. “We hebben het over ploptentoo­nstellinge­n die door Mortsel reizen. Dat zijn spontane, plotse en interessan­te verzamelin­gen die bezoekers aangenaam zullen verrassen. Deze zomer wandelen we door de diskaarten van Agfa-Gevaert. Oude reclamepan­elen, koekjestro­mmels en -huisjes blikken terug op de verdwenen koekjesfab­rieken van Mortsel en Antwerpen. En het koekje van Parein is een knipoog naar de beschuiten­fabriek Jespers en een eerbetoon aan allerlei

verdwenen ambachten. (ssl)

Sneukelen door Mortsel? Info is per mail te verkrijgen via dirk.brentjens@telenet.be

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Per bakfiets vierde ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis!’ het vijfjarige jubileum, waarbij het tal van kraakverse projecten afleverde.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Per bakfiets vierde ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis!’ het vijfjarige jubileum, waarbij het tal van kraakverse projecten afleverde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium