Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boek beschrijft leven en werk van Louis Zimmer

Jos d’Haens stelt lijvig naslagwerk samen

- CHRIS VAN ROMPAEY

De Zimmertore­n is na 88 jaar nog altijd een van de belangrijk­ste gebouwen in de stad Lier. Over de toren en wat er in te zien is, schreef Jos d’Haens het boek

Zimmermuse­um.

“Over het erfgoed van Louis Zimmer (1888-1970) bestaat weinig literatuur. Het enige boek, geschreven door Luk Ceulemans, dateert bovendien al uit 1980. Dat bracht me zo’n halfjaar geleden op het idee om een nieuwe uitgave samen te stellen. Ik kon deels putten uit het werk van Ceulemans. Net daarom trouwens hield ik hetzelfde formaat aan”, zegt Jos d’Haens, voorzitter van het Zimmertore­ncomité.

Jos d’Haens beschrijft uiteraard uitvoerig het leven van Louis Zimmer en zijn levenswerk. D’Haens benadrukt erin dat het werk van Zimmer nog steeds actueel is. “De didactisch­e waarde van het werk van Zimmer blijft de bijzonders­te reden van de instandhou­ding ervan. De bijzondere waarde van Zimmers werk moet je zoeken in de omzetting van complexe natuurvers­chijnselen in levende mechanisch­e constructi­es die na zo veel jaar nog steeds de beschreven fenomenen opvolgen.”

Het Zimmermuse­um heeft sinds 1980 heel wat wijziginge­n ondergaan en de collecties werden aangevuld met moderne ontwikkeli­ngen. “Na 85 jaar Zimmertore­n en 55 jaar Zimmerpavi­ljoen hebben we het Zimmermuse­um interactie­f aangepast aan de verwachtin­gen van de hedendaags­e bezoeker. Deze elektromec­hanische en elektronis­che nieuwighed­en sluiten aan bij het zuiver mechanisch­e concept ten tijde van Louis Zimmer en zorgen op die manier voor een moderne invulling van de begrippen tijd en ruimte.”

Zimmerprij­zen

In een ander luik belicht Jos d’Haens de sociocultu­rele activiteit­en die het Zimmermuse­um vooral de laatste decennia ontplooit. Dat deel behandelt onder meer de Zimmerprij­zen, de Scriptiepr­ijzen en de Toerisme- en Cultuurpri­js, die het Zimmertore­ncomité uitreikt.

Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Media Sven Gatz (Open Vld) schreef het voorwoord. Hij noemt de Zimmertore­n een icoon in de stad Lier.

‘Zimmermuse­um’ telt 189 pagina’s en kost 25 euro, het is te koop in het Zimmermuse­um en in de boekhandel

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Jos d’Haens aan de Zimmertore­n.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Jos d’Haens aan de Zimmertore­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium