Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OFFICIEEL

-

Wat is er gepland? Officieel staat er maar één punt op het agenda: de denucleari­sering van Noord-Korea, inclusief het schrappen van het rakettenpl­an.

Wat wil Trump?

Een “volledige, gecontrole­erde en onomkeerba­re ontmanteli­ng” van het atoomprogr­amma van Noord-Korea. Sinds 2006 zijn er zeker zes kernproeve­n uitgevoerd. De nucleaire technologi­e is onder Kim Jong-un ook in een versneld tempo opgevoerd, met als kroon op het werk de test met een ballistisc­he interconti­nentale raket om de VS te treffen. Trump wil een einde maken aan de nucleaire dreiging van het land. De VS kan ook niet toelaten dat Noord-Korea een kernmacht blijft. Dat zou andere landen op gedachten kunnen brengen.

Makkelijk wordt de volledige ontwapenin­g niet voor Jong-un. Die vreest een Khadaffi-scenario. De Libische leider ontmanteld­e onder druk van de VS zijn nucleaire installati­es. Enkele jaren later werd hij met de hulp van de VS verjaagd. Pyongyang is er zeker van dat de kolonel nog op zijn troon zou zitten, mocht hij de nucleaire dreiging niet opgegeven hebben.

Wat wil Jong-un?

De grote leider zei dat zijn land bereid is om te zorgen voor een denucleari­sering van het hele Koreaanse schiereila­nd. Dat is een opmerkelij­ke stelling. In Zuid-Korea liggen al sinds begin de jaren ’90 geen atoombomme­n meer. Vermoedeli­jk heeft Jong-un het over de Amerikaans­e B-52’s die steeds weer opduiken en die kernbommen kunnen dragen. Jong-un wil als militaire tegenprest­atie de terugtrekk­ing van de 28.000 Amerikaans­e militairen. De gezamenlij­ke oefeningen van de VS met Zuid-Korea werden door het regime altijd als een oorlogsdaa­d beschouwd, met de nucleaire uitbouw als noodzakeli­jk antwoord op die dreiging. Makkelijk wordt dat niet voor Trump. Tegelijk weet rekenaar Trump wel dat de VS-troepen in het buitenland een klein fortuin kosten, geld dat hij het liefst in de VS zou investeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium