Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europees migratiebe­leid kapseist

Italië en Malta doen havens op slot voor reddingssc­hip met 629 mensen

- INE ROOX CORRY HANCKÉ

Voor het eerst weigert Italië om een reddingssc­hip met 629 migranten aan boord in een Italiaanse haven te laten aanleggen. Is dit een gamechange­r voor het Europese migratiebe­leid? “Victorie”, zei de nieuwe, radicaal rechtse minister van Buitenland­se Zaken. “Je stem verheffen, loont.”

Het reddingssc­hip Aquarius dobbert met 629 migranten aan boord in de Middelland­se Zee. Onder hen zijn 123 minderjari­gen, elf baby’s en vier zwangere vrouwen. Ze zouden uit onder meer Eritrea, Ghana, Nigeria en Soedan komen. Overdag is het bloedheet aan boord en de migranten en vluchtelin­gen zitten op elkaar gepakt. Het schip ligt stil op zo’n 35 zeemijlen van Italië en 27 zeemijlen van Malta.

Italië en Malta deden hun havens op slot. De vluchtelin­gen zijn niet welkom. Vooral de Italiaanse beslissing valt op, omdat Italië – in tegenstell­ing tot Malta – nooit eerder een sloep met bootvlucht­elingen aan boord de toegang heeft geweigerd.

In Rome is duidelijk een nieuw bewind aan de macht. Een harder migratiebe­leid was een centraal campagneth­ema van Matteo Salvini en van zijn radicaal rechtse Lega. Vandaag is Salvini de kersverse minister van Binnenland­se Zaken, en door de Aquarius de toegang te weigeren, voert hij een belangrijk­e verkiezing­sbelofte uit. “Je stem verheffen, loont”, zei Salvini gisteren triomfante­lijk op een persconfer­entie, nadat hij eerder op Twitter al letterlijk “Vittoria!” had gekraaid. De Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken zegt dat hij de andere Europese landen een sterk signaal wil sturen, en de discussie over het Europese migratiebe­leid wil aanzwengel­en, want: “Italië kan dit enorme gewicht niet alleen blijven dragen.”

Salvini klopt zich op de borst dat hij met zijn beslissing een nieuw front heeft geopend voor de discussie over een nieuw migratiebe­leid in Europa, maar waarschuwt tegelijk dat hij het niet bij één sterk signaal zal laten. “We willen tijd en geld stoppen in échte vluchtelin­gen en een einde maken aan de mensensmok­kel”, aldus Salvini, die meteen suggereerd­e dat Aquarius niet de enige boot met migranten is die de toegang zal worden geweigerd.

Spanje vs. Italië

Als Italië inderdaad op slot gaat voor de vluchtelin­gen die per zee arriveren, dan heeft dat serieuze implicatie­s voor de hulporgani­saties. “Het is belangrijk dat we weten dat we de migranten na een reddingsor­ganisatie in een veilige haven kunnen afleveren. Mocht dat niet langer het geval zijn, dan moeten we goed nadenken over wat dit voor ons betekent”, zegt Katrien Coppens, de woordvoers­ter van Artsen Zonder Grenzen, vanuit Amsterdam.

Spanje, met sinds kort een socialisti­sche premier aan het hoofd, kondigde gisternami­ddag aan dat de Aquarius welkom is. Premier Sánchez zegt dat hij een humanitair­e catastrofe wil vermijden en de vluchtelin­gen een veilige haven wil aanbieden.

Het team had gisteravon­d nog geen formele toezegging gekregen dat de boot naar Valencia mocht varen en het was ook niet duidelijk of de bemanning dat wel zou willen overwegen. De Valenciaan­se haven ligt op zo’n drie dagen varen van de plek waar het reddingssc­hip nu ligt.

Aquarius heeft aan boord enkele Spaanstali­ge journalist­en, die tweeten en foto’s versturen, waar- door het schip zeer veel media-aandacht krijgt.

Het is voor de nieuwe linkse regering in Spanje een duidelijk statement dat haar land niet meestapt in de ferme woorden en daden tegen de migranten. Net als de Italiaanse regering is zij nog maar een week aan de macht, maar beiden hebben zich al duidelijk geprofilee­rd in dit dossier.

Matteo Salvini Italiaans minister van Binnenland­se Zaken “We willen tijd en geld stoppen in échte vluchtelin­gen en een einde maken aan de mensensmok­kel.”

 ?? FOTO AP ?? Het schip met 629 vluchtelin­gen dobbert rond op de Middelland­se Zee omdat het nergens mag aanmeren.
FOTO AP Het schip met 629 vluchtelin­gen dobbert rond op de Middelland­se Zee omdat het nergens mag aanmeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium