Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commotie op school na “seksuele spelletjes” bij kleuters

Sensoa krijgt steeds vaker vragen over gedrag kleine kinderen

-

Op een West-Vlaamse school is commotie ontstaan nadat kleuters “seksuele spelletjes” met elkaar hadden uitgeprobe­erd. De directie organiseer­t een overlegmom­ent met bezorgde ouders en met een expert van Sensoa.

Het was schrikken toen de directie onlangs een brief verspreidd­e met het nieuws dat enkele kleutertje­s van vier jaar “seksuele” spelletjes met elkaar hadden gespeeld. Met de ouders van de betrokken kinderen was op dat moment al samengezet­en, maar ook de anderen werd gevraagd uit te kijken naar verontrust­end gedrag. “We wilden open communicer­en”, zegt de directrice van de school in kwestie.

De kinderen deden de spelletjes tijdens de speeltijd, uit het zicht van de leerkracht­en. “We nemen dit ernstig”, zegt de directrice.

De school riep ook meteen de hulp in van onder meer het CLB en Sensoa. Op vraag van de school gaat expert Karen De Wilde ook ter plekke, voor een infovergad­ering met de ouders.

“We krijgen zulke vragen vanuit kleutersch­olen tegenwoord­ig vaker en vaker”, zegt Karen De Wil- de. Ze is pedagogisc­h begeleider en expert op het vlak van seksualite­it bij kinderen. “Niet omdat het gedrag nu vaker voorkomt, wél omdat mensen zich sneller zorgen maken. We leven in een tijd waarin veel onrust heerst over seksueel misbruik. Die reactie is dus begrijpeli­jk, maar daarom niet altijd nodig.”

Experiment­eren is normaal

Vooral omdat kinderen op élke leeftijd experiment­eren. Soms is het heel onschuldig: een meisje dat eens kijkt naar het piemeltje van een jongetje, of er is eens eeb snel kusje. Soms gaat het verder en worden stokjes of steentjes ingebracht. “Ook dat is op zich geen abnormaal gedrag voor die leeftijd. Vaak zien ze het als doktertje spelen en de temperatuu­r willen meten”, zegt De Wilde. “Veel hangt af van de context. Gaat het om kinderen van dezelfde leeftijd? Is er toestemmin­g? Scherpe voorwerpen inbrengen bijvoorbee­ld, daarvan moeten ze meteen leren dat het niet mag. Voor de kinderen zelf bestaat daar trouwens geen verschil tussen.”

 ?? FOTO RR ?? Karen De Wilde is expert seksualite­it bij kinderen.
FOTO RR Karen De Wilde is expert seksualite­it bij kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium