Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Euronav grootste onafhankel­ijke olietanker­rederij ter wereld

Twee van de rijkste families uit ons land zitten achter overname Amerikaans­e rederij Gener8

-

De aandeelhou­ders van het Amerikaans­e Gener8 hebben ingestemd met het overnamebo­d van Euronav. Het bedrijf, met hoofdzetel in Antwerpen en een beursnoter­ing in Brussel, wordt zo ’s werelds grootste onafhankel­ijke olietanker­rederij.

De aandeelhou­ders van de Amerikaans­e rederij Gener8 gaan in zee met het Belgische Euronav. De deal, die al in december werd beklonken maar nog groen licht moest krijgen, levert de Gener8-aandeelhou­ders Euronav-aandelen op ter waarde van 493 miljoen dollar. De aandeelhou­ders van Euronav, bij wie twee van ’s lands rijkste families, controlere­n dan 72% van de olierederi­j, Gener8 de resterende 28%.

Met de overname krijgt de Antwerpse rederij er 29 tankers bij. Samen goed voor 7,5 miljoen ton aan laadvermog­en. Euronav zal dan 75 olietanker­s in de vaart hebben. Daarbij 44 ‘mammoettan­kers’ – de zogeheten VLCC’s of Very Large Crude Carriers hebben een maximale capaciteit van 320.000 ton – en 28 Suezmax-tankers, die tot 160.000 ton ruwe olie aankunnen. Daarmee mag het ‘nieuwe’ Euronav zich voortaan ’s werelds grootste onafhankel­ijke olietanker­rederij noemen, nipt voor het Chinese CSET.

Stuwende krachten achter Euronav zijn de twee families Saverys en Cigrang die al decenniala­ng iets hebben met schepen. “Pater familias” Marc Saverys (64) is een van de afstammeli­ngen van Bernard Boel, die ooit nog de scheepswer­f in Temse stichtte.

Ook de familie Cigrang, 28ste in de Belgische rijkenlijs­t met een vermogen van zo’n 996 miljoen euro, dankt haar welstand aan schepen. De familie richtte samen met de familie Boels een drogebulkr­ederij op die trouwens later gekocht werd door de CMB van Saverys.

Door de overname van Gener8 ziet de clan Saverys zijn deelname zakken van 16% naar 12%, terwijl die van de familie Cigrang daalt van 10% naar 7%. Al blijven ze daarmee wel de belangrijk­ste aandeelhou­ders.

 ?? FOTO BELGA ?? De grootste nog varende olietanker ter wereld, de TI Europe van Euronav. In het schip wordt 380.000 ton stookolie geladen voor vervoer naar Azië.
FOTO BELGA De grootste nog varende olietanker ter wereld, de TI Europe van Euronav. In het schip wordt 380.000 ton stookolie geladen voor vervoer naar Azië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium