Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Deelt u de mening van VUB-professor Holslag dat “veel afgestudee­rden hun diploma niet waard zijn”?

-

Niveaudali­ng

Het is bijzonder spijtig dat het zo lang geduurd heeft voor dat iemand met autoriteit zoiets durft te zeggen. De niveaudali­ng is al jaren bezig. Men heeft de structuren van het secundair onderwijs talloze malen veranderd, ook de leerprogra­mma’s. Er is geëxperime­nteerd met het vak wiskunde. Een wirwar van studierich­tingen waarna men telkens nog, theoretisc­h, naar het hoger onderwijs kon. En de politiek met een koehandel van eindtermen en vooroordel­en over de structuren. Uiteindeli­jk hebben de universite­iten zich aangepast: kan het nu niet, dan morgen maar.

HUGO VAN DOOREN, GEEL

Diploma versus capaciteit­en

Het probleem hier is dat men een diploma verwart met de capaciteit­en. Een diploma zegt dat men gedurende een minimaal aantal jaren studies heeft gevolgd over een bepaald onderwerp en dat je voldoende examenvrag­en juist hebt beantwoord. Dat is alles. Besluiten dat de diplomabez­itter meteen ook bekwaam is, slaat nergens op. Als je dat doet, moet je ook besluiten dat iemand zonder diploma onbekwaam is. En dat slaat al helemaal nergens op. Om op niveau te blijven waarop bijna iedereen kan meepraten: wat denk je van volgende uitspraak? “Wie koksschool heeft gevolgd kan lekker eten maken, en wie nooit in een school leerde koken, brengt er niets van terecht.”

FRANÇOIS VAN GORP, SPANJE

Vragen

Toen ik in 1962 afstudeerd­e aan de universite­it was het niveau van de studenten veel beter, en de meeste medestuden­ten hebben een goed beroepslev­en achter zich. Wanneer ik nu met afgestudee­rden praat, of een stuk lees dat ze geschreven hebben, dan stel ik mij toch vragen over de kennis van die studenten. Maar ja, veel vakken zijn afgeschaft wegens te moeilijk in de humaniora.

GEORGES CORNELIS, AARTSELAAR

Mismeester­d in lager

Als ik hoor dat de instroomkw­aliteit van de lerarenopl­eiding aan de hogeschole­n laag is. Als ik lees wat er de laatste dagen verschenen is over het niveau – of liever het ontbreken van – van Frans en kinderen die de eindtermen niet halen, dan denk ik dat er iets van aan is. Jammer maar helaas. Wat twaalf jaar lang mismeester­d werd in het lager en middelbaar onderwijs kan niet rechtgetro­kken worden in het hoger onderwijs. Hoe hard de lectoren en professore­n ook werken.

HERMAN VERMEIREN, EDEGEM

Open economie

Ik heb zelf universita­ire studies gedaan. Die studies geven meer kans op slagen in het verdere beroepslev­en, op een hoger loon en op werk. In het land der blinden is eenoog koning, hoe minder concurrent­ie hoe meer winst. Maar met een zaak houdt onze professor geen rekening: we leven in een open economie. De niet-afgestudee­r- den zullen snel (in het gunstigste geval) hier of in het buitenland vervangen worden. Een sabbatjaar zal onze professor goed doen. Hopelijk keert hij dan met nieuwe motivatie en zonder burn-out terug.

PATRICK CEURVELTS, DEURNE

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Jonathan Holslag.
FOTO BART DEWAELE Jonathan Holslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium