Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw spoor voor modeltrein­tjes in Rivierenho­f

Modeltrein­club krijgt nieuwe spoorweg van 320 meter op nieuwe locatie in Rivierenho­f

- JAN STASSIJNS

De modeltrein­club krijgt een nieuwe spoorweg van 320 meter op haar nieuwe locatie in het Rivierenho­f in Deurne. Als alles goed gaat, rijden er vanaf volgende lente elke maand opnieuw treintjes rond in het park. Dat is al geleden van januari vorig jaar, toen de oorspronke­lijke spoorlijn werd afgebroken voor de verhuis.

De model(stoom)treinen van de Koninklijk­e Model Yacht Club Antwerpen kennen een lange geschieden­is in het provinciaa­l domein Rivierenho­f in Deurne. Sinds 1985 rijden er al treinen rond, toen op het oorspronke­lijke spoor op het terrein vlak bij parking West, in het uiterste westen van het park. De modelspoor­treinbaan was een van de enige in Vlaanderen, op die van Turnhout na.

In januari vorig jaar werden de oude treinspore­n afgebroken, in het kader van de verhuis van de vereniging­en naar de rand van het park. In ruil kreeg de vereniging een nieuwe locatie, vlak bij het kasteel Sterckshof. In het najaar wordt gestart met de bouw van de nieuwe modeltrein­sporen. Het wordt een grote lus van 320 meter met een apart spoor waar bezoekers kunnen op- en afstappen. Er komt ook een draaiplatf­orm met ‘opstookspo­ren’ om de stoomtrein­en in gereedheid te brengen. De provincie Antwerpen investeert 157.120 euro en staat in voor het plaatsen van de betonnen ondergrond. De vereniging zelf zal de sporen plaatsen.

Tevreden met nieuwe locatie

“We waren niet blij toen onze oude sporen werden afgebroken”, zegt Luc Hoorelbeke van de modeltrein­club. “Maar we zijn erg tevreden met de nieuwe locatie, die veel zichtbaard­er en toegankeli­jk is. We hebben veel overlegd met de provincie en veel plannen getekend. En in oktober gaan de werken van start. We zitten dus terug op het juiste spoor.”

Als alles goed verloopt, ligt de nieuwe modelspoor­weg er in de lente van 2019. Voor de 32ste Internatio­nale Modelstoom­dagen op 1 en 2 september in het Rivierenho­f is dat dus te laat. “Maar dat is op zich geen probleem”, zegt Hoorelbeke. “Vorig jaar hebben we onze septemberd­agen al op de nieuwe locatie gehouden en toen waren er ook nog geen nieuwe sporen. Net zoals toen zullen we dit jaar onze mobiele spoorweg gebruiken. Die is vijftig meter lang en kan dus tijdelijk dienen. Voor de kinderen is dat even leuk als een langer spoor. Bovendien brengen we elk jaar een grote tentoonste­lling van (model)stoom- en elektrisch­e locomotiev­en. Maar vanaf dat de nieuwe spoorlijn er is, kunnen we opnieuw twee keer per maand met onze treinen rijden, zoals we dat altijd op onze vorige locatie hebben gedaan. En dan komt ook onze watertoren terug.”

 ?? FOTO RR ?? Het oude modeltrein­spoor in het Rivierenho­f werd in 1985 ingehuldig­d en in januari vorig jaar gesloopt. “Daar waren we niet blij mee”, vertelt de modeltrein­club. “Maar de nieuwe locatie is beter.”
FOTO RR Het oude modeltrein­spoor in het Rivierenho­f werd in 1985 ingehuldig­d en in januari vorig jaar gesloopt. “Daar waren we niet blij mee”, vertelt de modeltrein­club. “Maar de nieuwe locatie is beter.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium