Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaming bedankt voor energiebes­paring

Aantal dossiers en uitgekeerd­e bedragen tweede jaar op rij lager

- (krs)

Premies voor energie-efficiënt renoveren? De Vlaming moet er niet van weten. Keerden distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax twee jaar geleden nog voor 97 miljoen euro aan premies uit, dan was dat vorig jaar slechts 92 miljoen.

“De goedkoopst­e en meest groene energie is die welke we niet gebruiken. En toch, ondanks alle inspanning­en om de Vlaming aan te sporen zijn woning beter te isoleren en meer te investeren in energie-efficiënti­e, vragen we almaar minder premies voor rationeel energiegeb­ruik aan”, zegt Vlaams parlements­lid Andries Gryffroy. De energiespe­cialist van N-VA vroeg de cijfers op bij het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “In twee jaar tijd ging het aantal ingediende dossiers flink omlaag. Blijft de daling voor woningen nog beperkt tot 9%, dan merken we voor bedrijfsge­bouwen en gebouwen van lokale overheden een flinke daling met respectiev­elijk 18 en 41%.”

Vooral de isolatiepr­emies en de tegemoetko­mingen voor superisole­rend glas gingen achteruit. Alleen de premies voor een laag E-peil bij nieuwbouw en specifieke premies voor sociaal zwakkere groepen kenden een stijging.

Te weinig kennis

Bij de distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax valt te horen dat de dalende trend zich ook in de eerste jaarhelft van 2018 voortzet. “Misschien heeft de hervorming van het premiestel­sel begin vorig jaar wel voor wat vertraging gezorgd. Al blijft 92 miljoen euro een flink bedrag”, zegt Björn Verdoodt van Infrax. “Premies als deze bestaan al bijna tien jaar, dus hoeft het niet te verwondere­n dat mensen die het makkelijks­t de weg vinden naar subsidies die al aangevraag­d hebben. Wat niet wil zeggen dat we de teugels vieren. We blijven de premies volop promoten in onze magazines, organisere­n roadshows en vorig jaar nog was er een grote mediacampa­gne.”

Ook Gryffroy vermoedt dat een aantal specifieke doelgroepe­n niet of onvoldoend­e weet heeft van de premies. “Al is dat een vermoeden, want nu weten we te weinig over wie de premies aanvraagt. Een betere identifica­tie moet het mogelijk maken om ook moeilijker bereikbare doelgroepe­n aan het renoveren te krijgen. De Energiehui­zen, distributi­enetbeheer­ders, lokale besturen en OCMW’s kunnen daarbij een belangrijk­e rol spelen.”

 ?? FOTO RR ?? Vooral de isolatiepr­emies en de tegemoetko­mingen voor superisole­rend glas gingen achteruit.
FOTO RR Vooral de isolatiepr­emies en de tegemoetko­mingen voor superisole­rend glas gingen achteruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium