Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene karakter De Merel definitief gevrijwaar­d

Stad Antwerpen verkoopt laatste hectaren van natuurgebi­ed

-

Liefst twaalf jaar heeft het geduurd, maar sinds gisteren is domein De Merel in publieke handen. Kempens Landschap is nu eigenaar van 72 hectare landbouwgr­ond en het Agentschap voor Natuur en Bos van 52 hectare bosgrond. “Hiermee is de groene long voorgoed gevrijwaar­d”, reageert Inga Verhaert van Kempens Landschap enthousias­t.

Alleen maar tevreden gezichten in het gemeenscha­pscentrum Jan vander Noot, nu de aankoop van 128 hectare landbouw- en bosgrond op De Merel definitief is. “Een aankoop van ruim 2 miljoen euro, waarvoor de provincie inzake Bebouwd Perifeer Landschap met ruim 600.000 euro ook stevig in de buidel heeft getast”, zegt Philippe De Backer, de directeur van Kempens Landschap.

“Het is zo’n groot domein, zo’n belangrijk­e groene long, dat we hiervoor zeker extra krediet wilden uittrekken. Het domein is uniek door zijn verwevenhe­id van landbouw, bos, zijn waardevoll­e agrarische landschap en de ruimte voor dag- en verblijfsr­ecreatie”, zegt Inga Verhaert.

“Het domein De Merel staat nu een mooie nieuwe toekomst te wachten. We hebben er altijd naar gestreefd om de versnipper­ing van het gebied tegen te gaan en dat is nu gelukt. We kunnen de inwoners de open ruimte, het landschap en het erfgoed teruggeven”, zegt Philippe De Backer.

Huisvuil

Nochtans waren er in de afgelopen 120 jaar wel heel andere plannen met het gebied dat bekend stond als ‘de mestpacht’. “Nadat Antwerps gemeentera­adslid François Xavier De Beuckelaar in 1897 bijna 148 hectare voor 55.000 frank had gekocht, meerden er al snel schepen met mest en huisvuil van de stad Antwerpen aan. In 1912 werd er zelfs een bunker van gewapend beton gebouwd om 10 miljoen liter beer op te slaan. Vandaag is het een vleermuize­nhotel”, weet Freddy Heye van Natuurpunt. “In 1926 kwam het domein in handen van de dienst stadsaanpl­antingen en kwamen er boom- en plantkweke­rijen. Het was pas met de op“Het richting van Sodipa in 1950 dat er voor het eerst sprake was van recreatie voor het stadsperso­neel op De Merel. Twee jaar later opende het kampeercen­trum De Groene Linden, nog eens acht jaar later werd een restaurant voor 250 personen gebouwd en in 1962 kwamen er veertig kamers bij. Met twee voetbalvel­den, zes tennisterr­einen en een sportchale­t was de recreatie compleet.”

De gebouwen van weleer werden intussen al lang allemaal afgebroken, de tennischal­et staat er nog.

Dat het groene karakter vandaag dan toch gevrijwaar­d is, heeft heel wat voeten in de aarde gehad. “Je mag niet vergeten dat er tot in 2003 in Brecht nog plannen bestonden om het hele gebied te kopen en om te vormen tot een vakantiepa­rk, met een binnenmeer met aanlegstei­gers langs het kanaal. Er is toen veel protest gerezen en dat plan is gelukkig niet doorgegaan”, zegt burgemeest­er Luc Aerts (CD&V). “Er waren toen negenduize­nd bezwaarsch­riften”, herinnert Heye zich nog.

De onderhande­lingen met de stad Antwerpen (AG Vespa) lopen al sinds 2003. In 2009 en 2010 kon de gemeente Brecht dan 13 hectare kopen voor 1,9 miljoen euro, voor dagrecreat­ie. Nu verkoopt de stad nog eens 72 hectare landbouwgr­onden en 52 hectare bos. Alleen camping De Groene Linden blijft nog in handen van de stad. Maar ook dat kan nog veranderen. “Het moest vijftien jaar een sociale camping blijven, maar die termijn loopt binnen enkele jaren af. Wellicht zullen er dan vakantiehu­isjes komen, want het is een zone voor verblijfsr­ecreatie. Ik hoop dat het een duurzame camping blijft”, haalt Heye in de marge toch een kleine bezorgdhei­d aan.

Ambitie

Nochtans is AG Vespa ook vandaag blij om met de verkoop te kunnen bijdragen aan de vrijwaring van De Merel. “Een grote verworvenh­eid”, benadrukt schepen van Landbouw Annemie Van Dyck (CD&V). “Ik ben heel blij dat de landbouwgr­ond in handen van de Brechtse boeren is gebleven. Die kunnen het blijven pachten en het land bewerken.”

Nu de aankoop rond is, kunnen de geplande natuurbehe­erprojecte­n van start gaan. “De eerste cruciale stap is gezet. De ambitie is nu om aan de rand van het gebied de coniferen, die intussen hun leeftijd hebben bereikt, te rooien en zo vanop de Schotenste­enweg een open raam te creëren naar het mooie natuurdome­in. Dat is lang afgescherm­d geweest. Er zijn plannen om er een hoogstammi­ge boomgaard te creëren”, licht De Backer al een tip van de sluier.

Jurgen Rombout, regiobehee­rder bij het Agentschap voor Natuur en Bos, hoopt nu onder meer de biodiversi­teit en natuurwaar­den in het domein te kunnen verhogen. “We zullen een beheerplan opmaken en in samenspraa­k met de andere partners kijken of er ruimte is voor onder meer wandel-, fiets- en ruiterrout­es”, stelt hij.

 ?? FOTO'S ELKE LAMENS ?? De Brechtse boeren blijven de landbouwgr­ond pachten, ook nu die in handen is van Kempisch Landschap.
FOTO'S ELKE LAMENS De Brechtse boeren blijven de landbouwgr­ond pachten, ook nu die in handen is van Kempisch Landschap.
 ??  ?? Alleen camping De Groene Linden is nu nog in handen van de stad Antwerpen.
Alleen camping De Groene Linden is nu nog in handen van de stad Antwerpen.
 ??  ?? Inga Verhaert onderteken­t voor Kempens Landschap de aankoopakt­e.
Inga Verhaert onderteken­t voor Kempens Landschap de aankoopakt­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium