Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huis van het Kind palmt vroeger OCMW-gebouw in

Alle diensten rond kind zitten nu samen op zelfde kluitje aan Schriekweg

- KRISTIN MATTHYSSEN

In het voormalige gebouw van het OCMW van Zandhoven opende het Huis van het Kind de deuren. Kinderdagv­erblijf Stekelbees en Kind en Preventie delen nu samen een gebouw aan de Schriekweg. Gisteren wogen en maten Mieke en Ingrid er de kindjes.

“O jee, ons Féline heeft juist de windpokken”, zegt Karen Geentjens uit Pulderbos wanneer we vragen of de vijftien maanden oude peuter op de foto mag. Maar Féline gedraagt zich zo voorbeeldi­g en flink, dat ze eigenlijk het ideale model is. Met de fopspeen in de mond geeft Féline geen kik wanneer Mieke Van Hecke haar weegt en meet. Ingrid Van Dijck noteert haar groeicurve minutieus in haar boekje.

Zowel voor de zeventien vrijwillig­ers van Kind en Preventie als voor de jonge ouders is de verhuizing naar het voormalige OCMWgebouw een grote stap vooruit. Voorheen moesten de ouders naar een toch wat afgeleefd gebouw in de Amelbergas­traat.

Over speelplaat­s naar toilet

“Hier zitten we ruimer en kunnen we naar buiten kijken. Een ander groot voordeel is dat we niet meer door de koude over de speelplaat­s naar het toilet moeten zoals vroeger. Ook voor de ouders is dat veel makkelijke­r”, vertelt Ingrid Van Dijck, die fier is dat Kind en Preventie in Zandhoven nog zoveel actieve vrijwillig­ers telt die elke donderdagn­amiddag en dinsdagavo­nd de Zandhovens­e baby’s en peuters opvolgen. “Wij hebben zelfs een vrijwillig­ster, Lieve Lenaerts, die al dertig jaar paraat staat.”

Volgens Mieke Van Hecke is het nu ook veel makkelijke­r om te parkeren. “Zeker sinds de komst van ’t Croonhof waren er op de oude locatie in de Amelbergas­traat niet altijd vrije parkeerpla­atsen. Voor jonge mama’s die met een maxi-cosi en verzorging­stas moeten zeulen, is dat niet evident. Hier aan de Schriekweg kunnen ze vlakbij parkeren.”

Het OCMW van Zandhoven verhuisde in november naar het gemeentehu­is. Daardoor kwam het OCMW-gebouw leeg te staan. Omdat de buitenscho­olse kinderopva­ng Stekelbees er vlak naast ligt, leek het logisch om hier een volwaardig Huis van het Kind te creëren. Ook de gemeenteli­jke basis- en kleutersch­ool liggen op hetzelfde kluitje.

Kinderdagv­erblijf Stekelbees

De gemeentear­beiders gaven het gebouw een volledige make-over, zodat ook het kinderdagv­erblijf Stekelbees zijn intrek kon nemen. Zo kan het vorige gebouw van kinderdagv­erblijf Stekelbees achter het gemeentehu­is samen met jeugdhuis ’t Licht gesloopt wor“De den. De gemeente wil hier een centrumpar­king maken en zo kan er een systeem van kortparker­en ingevoerd worden op de Liersebaan, aan de winkels. Heel deze herschikki­ng van de gebouwen maakt deel uit van het Masterplan Zandhoven.

Net als in het Huis van het Kind in Zoersel zal er in Zandhoven ook opvoedings­advies gegeven worden. Bij de ingang liggen alvast een heleboel brochures en folders voor jonge ouders die het eventjes niet meer weten.

Mieke Van Hecke

Kind en Preventie

‘‘De ouders kunnen hier ook veel makkelijke­r parkeren.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Mieke Van Hecke, peuter Féline die net met de windpokken sukkelt, en Ingrid Van Dijck.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Mieke Van Hecke, peuter Féline die net met de windpokken sukkelt, en Ingrid Van Dijck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium