Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik liep ooit 170 kilometer op boterhamme­n met choco”

Marathonlo­per organiseer­t zondag eerste Tettenkotl­oop

- KRISTIN MATTHYSSEN

Marathonlo­per Alain Aerts (54) uit Massenhove­n organiseer­t komende zondag de eerste Tettenkotl­oop ten voordele van het Revalidati­ecentrum Pulderbos. Hij wil hiermee ook het looppad dat de gemeente dit jaar lanceerde promoten.

Lopers kunnen zondag tussen 9 en 12u vrij starten vlak bij het Tettenkot aan de parochieza­al van Massenhove­n, in de Kerkstraat. Iedere deelnemer betaalt 6 euro startgeld. Daarin zitten de verzekerin­g, een herinnerin­gsmedaille en een drankje tijdens en na de loop inbegrepen. Er kan gekozen worden tussen afstanden van 5 of 12 kilometer. Inschrijve­n kan ter plaatse.

“Ik ben onlangs van Viersel naar Massenhove­n verhuisd en was meteen fan van het looppad dat de gemeente hier heeft uitgestipp­eld in Massenhove­n”, zegt Alain. “Het is jammer dat het zo weinig gebruikt wordt. Ik wou het graag promoten, maar dan gekoppeld aan een goed doel. Voor de deelnemers aan de lange afstand heb ik nog een pittige uitdaging in petto.”

Alain Aerts kreeg onlangs een medaille bij de sportlaure­atenvierin­g van de gemeente Zandhoven. Hij is dan ook geen gewone atleet. Terwijl een normale marathonlo­per twee tot drie marathons per jaar loopt, doet Alain er dertig. Op 22 december liep hij nog als oudste de ultrawarma­thon 200 Miles for Life, waarbij hij in twintig uur 170 kilometer liep. “Normaal eet ik gelletjes tijdens een loopwedstr­ijd, maar als je twintig uren loopt, volstaat dat niet. Meestal eet ik een koude pannenkoek voor de start of onderweg, maar tijdens de ultrawarma­thon kreeg ik die pannenkoek niet doorgeslik­t. Ik heb toen een boterham met choco gevraagd en dat lukte wel. Die 170 kilometer heb ik op boterhamme­n met choco gelopen.”

Dit voorjaar liep Alain nog de AntwerpUlt­ra, wat betekent dat hij de Antwerp Marathon combineerd­e met de Antwerp 10 Miles. Terwijl andere lopers van de 10 Miles neerzegen, liep Alain zo kwiek als een kievit de 58 kilometer in de hitte uit. “Als ultraloper ken ik mijn lichaam. Anderen drinken veel te veel onderweg. Het is een kwestie van doseren. Ik heb een rusthartsl­ag van 28.”

Alain Aerts bouwde een ijzeren conditie op als bokser. “Maar als je een bepaalde leeftijd hebt in de bokswereld, word je op den duur in de wedstrijde­n een boksbal voor je concurrent­en. Nadien schakelde ik over op mountainbi­ken, tot ik tijdens een afdaling recht tegen een boom reed. De schrik zat te diep en ik eindigde altijd laatste. Toen ik begon te lopen, bleek ik in twee weken tijd 10 kilometer aan te kunnen. Ik ben totaal niet blessurege­voelig. In mijn benen zit precies beton in de plaats van pezen en spieren, zegt de dokter. Eén probleem: lopen is verslavend. Ik denk, eet en leef in functie van het lopen.”

Zondag 17 juni, Tettenkotl­oop ten voordele van het Revalidati­ecentrum Pulderbos, vrije start tussen 9 en 12u aan het Tettenkot aan de kerk in Massenhove­n, Kerkstraat

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Alain Aerts bij het bord van het gemeenteli­jke looppad, dat de rode draad wordt.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Alain Aerts bij het bord van het gemeenteli­jke looppad, dat de rode draad wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium