Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er wil winkelsite van 600 meter in centrum

Met de unanieme goedkeurin­g van de afbakening van het winkelgebi­ed in het centrum heeft Edegem een nieuwe stap gezet om tot een gezellige, beleefbare dorpskern te komen. Nu kunnen er concrete uitvoering­en aan het plan worden gegeven.

- FILIP SPOELDERS

Volgens de Edegemse burgemeest­er Koen Metsu (N-VA) moet “iedere Edegemnaar zijn dagelijkse producten en diensten in ons centrum vinden”. De dorpskern moet volgens de burgemeest­er ook veilig en bereikbaar zijn. Op termijn zou er een soort winkelstro­ok moeten komen. “Die route zal beginnen in de Strijderss­traat, ter hoogte van jeugdhuis Het Varken. Via de volledige Strijderss­traat loopt het langs het Gemeentepl­ein in de Hovestraat, waar de route doorloopt tot aan bistro De Drie Sei-Zoenen. Deze zone is 626 meter lang.”

De uitwerking zal wel wat tijd in beslag nemen. “Iedere eigenaar van een pand die in deze strook wil bouwen of verbouwen, zal op de begane grond in een etalage moeten voorzien voor een handelszaa­k of een vrij beroep. Uiteraard komt zoiets niet meteen tot stand. Maar we kregen al goed nieuws van de projectont­wikkelaar voor het pand van de voormalige feestzaal De Volkslust in de Strijderss­traat. In eerste instantie weigerden we de bouwvergun­ning omdat er zeven appartemen­ten kwamen, ook op de gelijkvloe­rse verdieping. De ontwikkela­ar gaat niet in beroep tegen onze beslissing, maar volgt onze redenering. Er zal nu een nieuwe aanvraag volgen voor zes appartemen­ten met een etalage op de begane grond, die als handelsrui­mte zal worden verhuurd. Dit pand zal meteen een meerwaarde aan ons centrum geven voor wie vanuit Mortsel naar ons centrum komt.”

Kasseitjes en groen Zowel vanuit Mortsel als vanuit de Drie Eikenstraa­t is het duidelijk wanneer men de winkelzone

van het centrum bereikt. “Onder andere de kasseitjes als wegbedekki­ng geven dat aan”, zegt Metsu. “Vanuit Hove is dit nog niet zo duidelijk, maar na de heraanleg van de Hovestraat zal dat wel het geval zijn, onder meer door in meer groen te voorzien.”

Met deze ingrepen wil Edegem de detailhand­el verder laten opfleuren. “We doen het niet slecht wat de leegstand betreft en we hebben er de laatste jaren enkele mooie horeca- en winkelzake­n bij gekregen. Toch zullen we alle nieuwe hulpmiddel­en om starters te ondersteun­en vanaf nu onderzoeke­n en mogelijk toepassen. Onze handelsker­nen buiten het centrum, zoals de winkels Hazeschran­sstraat, de Drie Eikenstraa­t en het Sint-Goriksplei­n, vergeten we zeker niet.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De hoek van de Strijderss­traat en de Hovestraat in het uit te bouwen winkellint.
FOTO FILIP SPOELDERS De hoek van de Strijderss­traat en de Hovestraat in het uit te bouwen winkellint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium