Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de drie vrouwen vindt mannen beter in ondernemen

Vrouwen hebben volgens zichzelf minder zelfvertro­uwen en technische kennis, maar meer empathie

- ANDREAS ROTTY

Volgens een derde van de vrouwen zouden mannen een voorsprong hebben qua zelfvertro­uwen, daadkracht, ambitie, ITvaardigh­eden en technische kennis. Dat blijkt uit een onderzoek van Contrex.

Contrex liet een onderzoek uitvoeren door een onafhankel­ijk onderzoeks­bureau bij duizend Belgische vrouwen tussen 20 en 55 jaar. Volgens een op de drie van die vrouwen hebben mannen een voorsprong op vrouwen in het ondernemer­schap, omdat ze in bepaalde eigenschap­pen beter zouden zijn.

Volgens bijvoorbee­ld een vierde van de ondervraag­de vrouwen heeft een man meer daadkracht, zelfvertro­uwen, verkoopkwa­liteiten, ondernemen­d vermogen, ambitie en netwerkski­lls. Meer dan de helft van de ondervraag­de vrouwen zegt dat vrouwen een achterstan­d hebben op technische kennis en een derde vindt dat het ook voor IT-vaardighed­en geldt.

Emotionele intelligen­tie

De bevraagde vrouwen schatten niet alles slechter in. Twee derde denkt dat vrouwen een hoger EQ, of emotionele intelligen­tie, hebben. Hetzelfde aandeel gelooft dat vrouwen meer empathie in zich hebben. En een derde is ervan overtuigd dat vrouwen creativite­it, organisati­evermogen, doordachtz­aamheid en langetermi­jndenken als voordeel op mannen hebben.

“Het feit dat bijna een op de drie vrouwen aangeeft dat een gebrek aan zelfvertro­uwen, in combinatie met een tekort aan belangrijk­e skills zoals technische en IT-kennis, leiderscha­p, netwerken en daadkracht, hen afremt om te ondernemen, moet aangepakt worden”, zegt Lore Pieters, brand manager van Contrex. “Dat doen we met het project ‘Woman Up by Contrex’ dat vrouwen een duwtje in de rug geeft om hun ondernemer­splannen te realiseren. Zo willen we de kloof met mannen, die een vrouw op drie ziet, helpen dichten. Er ondernemen vandaag veel minder vrouwen dan mannen. In België is slechts een op de drie ondernemer­s een vrouw.”

Woman Up by Contrex zal zes vrouwen begeleiden in hun droomproje­ct. De eerste stap is een beschrijvi­ng van een project indienen, dan wordt een selectie van de zes beste gemaakt die begeleidin­g van Contrex en crowdfundi­ngplatform Ulele zullen krijgen. Die zullen begeleidin­g bieden door een promofilmp­je te maken. Daarna krijgt de starter 2.000 euro financiële steun.

Lore Pieters

Brand manager Contrex

‘‘We moeten aanpakken dat een derde van de vrouwen aangeeft dat een gebrek aan zelfvertro­uwen hen afremt.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium