Gazet van Antwerpen Stad en Rand

zijn door te kleine en diverse samenstell­ing van groep”

-

Dave Sinardet

Politicolo­og

re mensen, die de Nederlands­e taal onvoldoend­e kennen”, zegt Sas. “Daarnaast moeten ze een link uit een brief overtypen om aan een formulier te geraken dat gedownload én geprint moet worden. Dat is zelfs nog minder evident. Het punt is dat veel mensen onvoldoend­e geïnformee­rd zijn.”

Volgens politicolo­og Dave Sinardet is de impact van deze kiezers op de uitslag beperkt.

“Slechts een zeer kleine groep laat zich registeren als kiezer”, zegt Sinardet. “Zij hebben een zeer divers profiel, ook naar politieke voorkeuren. Als deze groep echter groter zou zijn, dan zou ook het belang voor politieke partijen groeien. Maar het blijft een zeer heterogene groep, die moeilijk te bereiken is, zeker de nietEU-burgers.”

Het stemrecht voor migranten ging in 2000 van kracht. Daar waren zware politieke discussies aan voorafgega­an. “Het was een symbooldos­sier waaraan zelfs regering Verhofstad­t uiteindeli­jk aan kapot is gegaan”, zegt Sinardet. “Het was een eis vanuit links. Door deze groep stemrecht te geven, zou de politiek deze bewoners ook meer serieus nemen. Als we nu terugblikk­en, kunnen we zeggen dat dit niet echt is gelukt. De registrati­egraad en de impact zijn laag. Rechtse partijen zijn nog steeds niet happig over deze regeling omdat ze ervan uitgaan dat de niet-EU-burgers eerder links zouden stemmen.”

‘‘Zij hebben een zeer divers profiel, ook naar politieke voorkeuren.’’

 ??  ??
 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium