Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers willen sneller zijn dan rugstreepp­ad

Vrijwillig­ers fietsen duizend kilometer voor kleiputten­project

- JEF WIJCKMANS expeditie.natuurpunt.be/project/9716

Natuurpunt Rupelstree­k neemt dit jaar deel aan een sponsortoc­ht die door hun overkoepel­de organisati­e op poten wordt gezet. De deelnemers willen geld inzamelen voor Kleiputten Terhagen.

Het weekend van 23 en 24 juni organiseer­t Natuurpunt sponsortoc­hten waarbij plaatselij­ke afdelingen geld voor een eigen plaatselij­k doel kunnen inzamelen. In totaal zijn al meer dan zeventig teams ingeschrev­en. Naast wandelen kanotochte­n zijn ook fietstocht­en ingepland. In totaal krijgen de fietsers een afstand van 250 kilometer voor de wielen geschoven.

“Daarbij zijn elektrisch­e fietsen verboden”, zegt Dirk Meersman, die zich met drie andere kompanen aan de tocht zal wagen. “We zijn geen ervaren fietsers en allemaal ouder dan 35 jaar, maar we zijn vastberade­n samen duizend kilometer af te leggen. We kennen elkaar van Natuurpunt, waar we als vrijwillig­er al heel wat uren in Kleiputten Terhagen hebben gewerkt.”

Dat is een van de locaties waar de beschermde rugstreepp­ad haar leefgebied heeft. Als teamnaam komen ze daarom aan de start als RSP-trappers. De vereiste om minstens 1.500 euro binnen te halen, is ondertusse­n al een

succes via sponsoring. “De teller nadert zelfs het dubbele. Toch is meer steun nog steeds welkom.” Snelste amfibie

“Een tijd geleden kreeg Natuurpunt dit gebied in deze Rumstse deelgemeen­te, maar er waren en zijn veel beheerswer­ken nodig. Vrijwillig­ers worden uiteraard niet betaald, maar we hebben wel materiaalk­osten, zodat deze extra inkomsten meer dan welkom zijn”, zegt Dirk.

Naast het behalen van de eindmeet in Mechelen, stelt het viertal zich als doel de afstand sneller af te leggen dan de rugstreepp­ad. “Die dieren leven in open vlakten op zanderige ondergrond en moeten dus snel kunnen rennen om te ontkomen aan roofdieren. Het zijn de snelste amfibieën die we in Vlaanderen kennen. Ze rennen zo vlug als muizen. Maar wij hebben dus wel onze fiets.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Martijn Provost, Peter Alen, Dirk Meersman en Wim Huybrechts zijn als RSP-trappers klaar voor de tocht.
FOTO JEF WIJCKMANS Martijn Provost, Peter Alen, Dirk Meersman en Wim Huybrechts zijn als RSP-trappers klaar voor de tocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium