Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 5 inwoners van Boom voelt zich onveilig

Ook mensen in armoede hebben meestal grotere angst

-

De inwoners van de gemeentes Boom en Willebroek voelen zich het meest onveilig. Daarmee scoren ze slechter dan steden zoals Antwerpen, Mechelen en Turnhout. “Dat komt onder meer omdat er in Boom en Willebroek een grote concentrat­ie is van mensen van allochtone origine. Hoe meer etnische diversitei­t, hoe groter de kans op een onveilighe­idsgevoel”, zegt professor Wim Hardyns (UGent).

De professor heeft in de voorbije jaren een uitgebreid onderzoek gevoerd naar het onveilighe­idsgevoel bij burgers. “In buurten waar een grote etnische heterogeni­teit is, is het vertrouwen in de ander een stuk lager”, zegt Wim Hardyns.

“Mensen komen in die buurten ’s avonds ook minder buiten. Dat komt omdat mensen van een ande- re origine doorgaans een andere taal spreken, waardoor het contact met autochtone buurtbewon­ers moeilijker wordt. Als je niet met elkaar praat, kan je geen goede band opbouwen.”

De paradox van oudere vrouwen

Volgens Hardyns is het wantrouwen tegenover mensen van allochtone origine het grootst bij oudere vrouwen. “Zij gaan het samenschol­en van jonge mensen van allochtone origine op straat sneller beschouwen als overlast”, zegt Wim Hardyns.

“Dat komt omdat oudere vrouwen zich fysiek minder sterk voelen om zich tegen die jongeren te verdedigen. De paradox is hier dat oudere vrouwen volgens cijfers van politiezon­es het minst vaak het slachtoffe­r worden van criminalit­eit. Het gaat in dit geval dus om een subjectief onveilighe­idsgevoel.”

Dat het onveilighe­idsgevoel niet altijd met harde criminalit­eitscijfer­s te maken heeft, wordt bewezen door de resultaten van de gemeente Willebroek. Uit een bevraging die de Vlaamse overheid bij 318 Willebroek­enaren deed, blijkt dat 20% van de inwoners zich onveilig voelt. Dat is het tweede hoogste cijfer van de provincie Antwerpen.

Willebroek staat echter niet in de top tien van het meeste aantal diefstalle­n of inbreuken tegen de lichamelij­ke integritei­t.

Wantrouwen van arme mensen Ook andere factoren spelen dus een rol, waaronder armoede. Met een gemiddeld brutojaari­nkomen

van 18.097 euro, scoort Willebroek niet hoog.

“Mensen in armoede hebben meestal een lager vertrouwen in overheidsi­nstanties”, zegt Wim Hardyns. “Arme mensen nemen ook minder deel aan het vereniging­sleven, waardoor ze minder snel andere mensen leren kennen en er dus meer wantrouwen is.”

 ??  ??
 ??  ?? Bron: Federale Politie via Gemeentemo­nitor
Bron: Federale Politie via Gemeentemo­nitor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium