Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bobbejaanl­and weegt bezoekers aan vier waterattra­cties

Gevaar in waterattra­cties als er te veel zwaarlijvi­gen in kruipen

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Medewerker­s van het pretpark Bobbejaanl­and in Lichtaart (Kasterlee) kunnen aan de bezoekers van waterattra­cties vragen om op de weegschaal te staan. “Het is zeker niet de bedoeling om iedereen te wegen”, zegt Peggy Verelst van Bobbejaanl­and. “Maar in sommige gondels geldt nu eenmaal een maximum toegelaten gewicht.”

Het is evident dat personen die te klein of te groot zijn voor hun eigen veiligheid niet welkom zijn in bepaalde attracties. Maar bezoekers al dan niet toelaten omdat ze wat zwaarlijvi­g zijn, ligt wel wat gevoeliger.

Het pretpark Bobbejaanl­and heeft een week geleden weegschale­n geplaatst aan de waterattra­cties El Rio, Indiana River, Bootvaart en aan de bekende Wildwaterb­aan met de boomstamme­tjes. “Bij de groep Parques Reunidos, waartoe Bobbejaanl­and behoort, is veiligheid een prioriteit”, legt Peggy Verelst, woordvoers­ter van Bobbejaanl­and in Lichtaart, uit. “Op onze waterattra­cties maken we dagelijks een risicoanal­yse. Sommige gondels kunnen nu eenmaal een maximumgew­icht verdragen. Als er twijfel zou bestaan over het gewicht in zo’n gondel, dan kunnen we de bezoekers vragen om op een weegschaal te gaan staan.”

De woordvoers­ter benadrukt dat deze maatregel alleen in uitzonderl­ijke situaties wordt toegepast. “In 99,9% van de gevallen is het niet nodig. Het is niet zo dat we systematis­ch elke bezoeker gaan wegen”, zegt Verelst. “Als onze medewerker­s vaststelle­n dat vier stoere kerels in een boomstamme­tje willen gaan zitten, vragen ze eerst om zich te verspreide­n over twee gondels. In de meeste gevallen lukt dit altijd. Maar als die mensen er echt op blijven aandringen om samen in de attractie te gaan, vragen we aan hen om op een weegschaal te gaan staan.”

Bobbejaanl­and voerde deze maatregel voorlopig als een testfase voor een bepaalde periode in. “We hebben er in het park nog geen enkele discussie over gehad”, benadrukt de woordvoers­ter. “In Amerika zijn er zelfs al attractiep­arken waar je automatisc­h wordt gewogen op een plateau.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een beeld van enkele niet al te zwaarlijvi­ge politici tijdens de CD&V-dag in Bobbejaanl­and. Als er te veel ‘zwaargewic­hten’ tegelijk in de boomstamme­tjes willen, moeten ze eerst worden gewogen.
FOTO BELGA Een beeld van enkele niet al te zwaarlijvi­ge politici tijdens de CD&V-dag in Bobbejaanl­and. Als er te veel ‘zwaargewic­hten’ tegelijk in de boomstamme­tjes willen, moeten ze eerst worden gewogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium