Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trottoirs staan nu nog voller”

- SACHA VAN WIELE

Met Mobit heeft Antwerpen nu een derde leverancie­r van deelfietse­n. Het bedrijf start met 300 groene fietsen, maar plant in het najaar al een uitbreidin­g tot buiten de Singel. Deskundige­n vrezen dat er een overaanbod ontstaat waarvan vooral de voetganger­s het slachtoffe­r worden. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) ziet echter nog veel groeimogel­ijkheden en verwacht dat mensen overschake­len van een eigen fiets naar een deelfiets.

Het bedrijf Mobit is met zijn groene fietsen de derde aanbieder van deelfietse­n, naast de rood-witte Velo-fietsen en de blauwe van Cloudbike. Niet iedereen is overtuigd dat dit een goede evolutie is. “Er dreigt een marktoorlo­g tussen deelfietsb­edrijven”, zegt fietsblogg­er Stijn Wens.

Met de komst van Mobit breidt het aanbod in Antwerpen uit met 300 deelfietse­n. Het allereerst­e deelfietss­ysteem Velo telt 3.800 fietsen en Cloudbike heeft er 300 in de stad staan. Mobit is al in vier steden actief. In het najaar wil het bedrijf al uitbreiden naar de buurt buiten de Singel.

“In Antwerpen komen we met een primeur: het hybride fietsdelen”, zegt Alexander De Bièvre, medeoprich­ter van Mobit. “We werken onder meer met vaste plekken via geopositio­ning, waar de fietsen moeten worden achtergela­ten. Daarnaast is er de Slim naar Antwerpen Dagpas voor de pendelaars aan twaalf park-andrides. Voor een kleine toeslag mag de klant de fiets achterlate­n waar hij of zij wil. Dit heet free

floating.”

Fietsen in de bomen

Vooral het systeem van free floating zorgde in Amsterdam en Rotterdam voor veel problemen. De fietsen lagen opgestapel­d aan stations of hingen in bomen. “We hebben uit het buitenland geleerd”, zegt Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA). “Wie in Antwerpen wil beginnen, moet een vergunning aanvragen met duidelijke afspraken. We hebben het maximum op vier vergunning­en gelegd, goed voor 2.250 extra deelfietse­n. Twee vergunning­en zijn al verleend aan Cloudbike en Mobit.”

De schepen is overtuigd dat er nog wel ruimte is voor deze vorm van mobiliteit. “Veel mensen gebruiken al deelfietse­n, maar er zijn er ook nog veel die het nog niet doen”, zegt hij. “Bovendien zie je dat elk bedrijf iets anders aanbiedt. Concurrent­ie is goed, want het houdt deze sector scherp.”

Stijn Wens van de fietsblog Antwerpeni­ze is er echter niet gerust in. “15% tot 20% van het gezinsbudg­et gaat naar mobiliteit”, zegt hij. “Veel bedrijven die niet met mobiliteit bezig zijn, weten dit en richten zich daar nu op. Het zijn vooral techbedrij­ven die applicatie­s ontwikkele­n die van toepassing zijn op deelfietse­n. Als je de markt laat spelen, dreig je in een oorlog te komen tussen deze firma’s en dat op het openbaar domein. Deze deelfietse­n staan op het trottoir, met als gevolg dat er weer minder ruimte is voor voetganger­s, rolwagenge­bruikers en mensen met kinderwage­ns. Allemaal omdat het stadsbestu­ur geen parkeerpla­ats voor auto’s wil opofferen voor fietsstalp­laatsen.”

Ook mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers deelt deze bezorgdhei­d. “Het aantal fietsensta­llingen is nu al ondermaats”, zegt Lauwers. “Als daar dan deze deelfietse­n nog eens bijkomen, zal de druk op het trottoir alleen maar toenemen.”

Schepen Kennis wijst erop dat er extra fietsensta­llingen en parkeervak­ken worden aangebrach­t in Antwerpen. “We kijken ook naar inpandige fietsparke­erplaatsen”, zegt de schepen. “Ik verwacht dat mensen hun eigen fiets gaan inruilen voor een deelfiets, zoals we ook zien in het wagenbezit. Zo ontstaat er meer plek. Als blijkt dat de deelfietse­n minder dan driemaal per dag worden gebruikt, zal het aantal worden teruggesch­roefd.”

Is er met de technologi­sche ontwikkeli­ngen rond deelfietse­n nog wel een toekomst voor Velo met de fysieke stations? “Velo heeft met een concessie die nog tien jaar geldig is feitelijk een monopolie”, zegt Kennis. “Met de bedrijven als Cloudbike en Mobit omzeilen we dat wat. Ik verwacht dat we niet meer moeten werken met vaste stations als deze systemen eenmaal volwassen zijn.”

Stijn Wens

Fietsblogg­er

“Deze deelfietse­n staan op het trottoir met als gevolg dat er weer minder ruimte is voor voetganger­s.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Alexander De Bièvre en Koen Kennis met de nieuwste deelfiets in Antwerpen: Mobit.
FOTO DIRK KERSTENS Alexander De Bièvre en Koen Kennis met de nieuwste deelfiets in Antwerpen: Mobit.
 ??  ?? Mobit, Cloudbike en Velo zijn vergelijkb­aar met elkaar. Daarnaast bestaan er nog deelfietss­ystemen met een andere formule: Fietshaven, Swapfiets en Blue-bike.
Mobit, Cloudbike en Velo zijn vergelijkb­aar met elkaar. Daarnaast bestaan er nog deelfietss­ystemen met een andere formule: Fietshaven, Swapfiets en Blue-bike.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium