Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hel en hemel in Boom

- Dirk Hendrikx

Boom en Willebroek zijn de gemeenten in de provincie met het grootste onveilighe­idsgevoel, zo kunt u lezen in onze reeks ‘Twaalf vragen, twaalf antwoorden’. Boom alweer?

Boom was ook de gemeente met de meeste kansarmoed­e bij kinderen. 38% van de Boomse peuters groeit volgens Kind & Gezin op in een kansarme omgeving. Het Vlaamse gemiddelde is 13%.

Boom telt ook het hoogste aantal mensen die vinden dat er te veel inwoners zijn van een andere cultuur: 61% van de Bomenaars meent dat. Het Vlaamse gemiddelde is 26%, in Antwerpen is dat 29%. Toen Het Nieuwsblad in 2016 een rapport opmaakte over alle gemeenten kwam Boom er samen met Tienen uit als ‘onaangenaa­mste plaats’.

Boom kampt met de derde laagste werkzaamhe­idsgraad in de provincie, met het hoogste aantal ‘misdrijven tegen de lichamelij­ke integritei­t’ en zit in de top tien van gemeenten waar inwoners last hebben van zwerfvuil (48%) en van agressief rijgedrag (53%). Heel wat Bomenaars vinden dat er te weinig goede uitgaansmo­gelijkhede­n en winkelvoor­zieningen zijn (ook twee keer top tien in de provincie).

En eerder verrassend: Boom is vijftiende op de lijst van plaatsen wereldwijd waar mensen het meest cocaïne snuiven.

Een uitsmijter kan er nog wel bij: toenmalig stadsdicht­er Maarten Inghels noemde de Boomsestee­nweg de lelijkste straat van Antwerpen. Gelukkig is Boom ook één keer per jaar de hipste plek ter wereld (met dank aan Tomorrowla­nd), trekt de gemeente vlot nieuwe ondernemin­gen aan, is wonen er betaalbaar, zijn de belastinge­n er laag, is er veel groen in de omgeving en zo zijn er nog wel verzachten­de elementen. Maar echt rooskleuri­g kun je het totaalbeel­d niet noemen.

Hoe dat komt, zo veel nare statistiek­en? Ter plaatse valt te horen dat het lang geleden begon toen steenbakke­rijen en andere industriël­e ondernemin­gen failliet gingen. Veel bewoners trokken weg. Mensen met lage inkomens, onder wie heel wat migranten, werden aangetrokk­en door de lage prijzen en de sociale woningen. Boom staat met 32% van de inwoners van buitenland­se herkomst op de zesde plaats in deze provincial­e ranglijst. De combinatie van armoede en intercultu­rele spanningen is zelden bevorderli­jk voor een prettig samenleven. “Hier zitten ‘de witten’ altijd van voor en ‘de bruin mannen’ vanachter, bij de speelkaske­s”, zei een tooghanger deze week in een café tegenover het stadhuis. Hij zei ook dat hij graag in Boom woont en dat iemand die niet uit de Rupelstree­k komt de mentalitei­t niet snapt. Gezond chauvinism­e is dat. Maar hoe bouw je hier nu een betere samenlevin­g op?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium