Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Illegale taxichauff­eur naar rechter voor overlijden Didier

Saddam E.A. (26) vervolgd voor ‘gebrek aan voorzichti­gheid met dood tot gevolg’

-

Treft Saddam E.A. (26) schuld voor de dood van Didier Bartholome­us (25)? Die vraag zal de rechtbank moeten beantwoord­en. De man die Didier op de nacht van zijn overlijden op een afgelegen plaats uit zijn illegale taxi zette, werd gisteren doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank. “Blij ben ik niet, wel opgelucht”, reageert Didiers moeder.

Het kostte de kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) enkele weken uitstel, maar gisteren kwam er een einde aan het wachten voor de familie van de 25-jarige Didier Bartholome­us uit Schilde. De KI besliste dat de 26-jarige Saddam E.A. uit Merksem zich toch moet verantwoor­den voor de dood van Didier. Vermoedeli­jk komt de zaak in het voorjaar van 2019 voor de rechtbank. Saddam E.A. wordt dan vervolgd voor ‘een gebrek aan voorzichti­gheid zonder het oogmerk te doden maar wel met de dood tot gevolg’.

“Ik ben tevreden dat ons standpunt gevolgd is, dit dossier verdient een debat voor de correction­ele rechtbank”, reageerde advocaat Tim Foste.

Signaal geven

Bij de nabestaand­en van slachtoffe­r Didier overheerst opluchting. “Blij ben ik niet, dat kan niet”, zegt zijn moeder, Micheline Duysens. “Maar ik ben wel een beetje opgelucht. Wij hebben altijd gevonden dat die man in zekere

Micheline Duysens

Moeder van Didier

“Hij moet niet tegen de muur gezet worden, FOTO RR maar dit is wél een signaal dat zoiets niet kan.”

zin verantwoor­delijk was. Had hij Didier daar niet afgezet, dan zou mijn zoon nog geleefd hebben. Bovendien heeft hij hem beroofd van zijn portefeuil­le en gsm.” Voor Didiers moeder maakt de straf niet zoveel uit. “Hij moet voor mij niet tegen de muur gezet worden, maar dit is wél een signaal dat dit niet kan.”

De advocaat van Saddam E.A. maakt zich geen zorgen. “We gaan met vertrouwen naar de behandelin­g ten gronde”, aldus meester Kris Luyckx. “Het Openbaar Ministerie had aanvankeli­jk de buitenverv­olgingstel­ling gevraagd, ik zie niet in waarom hun standpunt nu zou veranderen.”

Illegale taxi

In 2019 zal het bijna drie jaar geleden zijn dat Didier Bartholome­us om het leven kwam. Na zijn verjaardag­sfeestje in discotheek The Villa kwam hij niet thuis in de nacht van zaterdag 24 september 2016. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in het Dokske in Merksem. In tussentijd bleek dat E.A. het slachtoffe­r voor 20 euro van The Villa naar Schilde had willen brengen. Volgens E.A. was Didier handtastel­ijk en probeerde hij meermaals uit de auto te stappen. “Maar daartegen kan mijn zoon zich niet meer verweren”, zegt Micheline.

Op een afgelegen plek op de grens van Deurne en Merksem zette Saddam E.A. vervolgens Didier uit de auto. Volgens de versie van de illegale taxichauff­eur merkte hij iets later op dat de passagier zijn portefeuil­le in de auto was vergeten. Hij reed terug, maar Didier was niet meer te zien. Omdat er geen geld in zat, gooide hij de portefeuil­le weg. Een dag later stond E.A. in het politiekan­toor met de gsm van Didier, die hij ook in zijn wagen had gevonden. E.A. wordt vervolgd voor het ‘bedrieglij­k achterhoud­en’ van de portefeuil­le.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS, RR ?? Didier Bartholome­us (foto) werd drie jaar geleden dood aangetroff­en in Merksem.
FOTO'S JORIS HERREGODS, RR Didier Bartholome­us (foto) werd drie jaar geleden dood aangetroff­en in Merksem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium