Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tabaksindu­strie start campagne tegen De Block “Een burgemeest­er met migratieac­htergrond? Nagenoeg zeker”

Pakjes” Uitspraken De Croo over Antwerpen snijden hout volgens socioloog Mark Elchardus

- JONAS MAYEUR

‘Bye bye De Wever’, zegt Herman De Croo (Open Vld), want binnen twee generaties komt er wellicht een Antwerpse burgemeest­er van allochtone origine. “Dat lijkt mij evident”, zegt socioloog Mark Elchardus.

twee generaties zal de burgemeest­er van Antwerpen Turks, Marokkaans of zwart zijn. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur’, zegt Open Vld-oudgediend­e Herman De Croo in het Franstalig­e magazine

“Binnen dertien jaar zal 70% van de Antwerpse kiezers een migratieac­htergrond hebben. En dan is het bye bye meneer De Wever”, aldus De Croo.

Een polemische en “hoekige” stelling, gaf hij achteraf toe. “Maar ik ben natuurlijk een tacticus. Ik wilde met een hamerslag de aansen

Wilfried.

Mark Elchardus

Socioloog dacht vestigen op dit belangrijk­e dossier. De migratie zal hoe dan ook een politiek effect hebben.”

De Croo krijgt – weliswaar deels – bijval van socioloog Mark Elchardus (VUB). “Ongeveer 29% van de Belgische bevolking definiëren we op dit moment als mensen met een migratieac­htergrond. De vraag is of die men“Binnen in de toekomst gaan stemmen. Het antwoord is uiteraard: neen. Die groepen gaan ook op in ons politieke systeem.” Maar, benadrukt Elchardus, “dat we meer burgemeest­ers met een migratieac­htergrond zullen krijgen, lijkt mij nagenoeg zeker en evident. Zeker in de steden.”

Elchardus benadrukt dat de klassieke partijen best nog een tandje bijsteken om meer politici met een migratieac­htergrond naar voren te schuiven. “Ze zullen grotere inspanning­en moeten doen. En zonder de fout uit het verleden te maken: de mensen die ze in de partij opnemen moeten ook heel duidelijk de waarden van de samenlevin­g en de specifieke partij onderschri­jven. Een enthousias­te Erdogan-aanhanger heeft geen plaats bij de sp.a. Hetzelfde geldt voor wie de christelij­ke waarden niet deelt bij CD&V.”(san)

en bloc noch door de sector noch door liberale collega-ministers. “En sowieso komt de lobby er bij ons niet in”, zegt haar woordvoerd­er.

Toch bestaat de kans dat de invoering van de neutrale verpakking­en nog meer vertraging oploopt, zegt expert Luk Joossens van de Associatio­n of European Cancer Leagues. Hij voerde decenniala­ng strijd tegen tabak en kent de sector erg goed. “Het is nochtans nu of nooit. Na de zomer rest er te weinig tijd tot de verkiezing­en. Volksgezon­dheid had moeten wachten met het verwittige­n van de sector tot er een consensus was binnen de regering. Die is er nu nog niet en dus staat de deur open voor pogingen tot sabotage.”

“Tabaksbedr­ijven zijn erg bedreven in het beïnvloede­n van de politiek. De afgelopen decennia zijn ze er meermaals in geslaagd maatregele­n af te remmen of af te zwakken. Het heeft twintig jaar geduurd voor er in België een reclamever­bod kwam, en dan nog met een uitzonderi­ng voor verkooppla­atsen.”

Geringe impact

“De komst van neutrale verpakking­en is een symbooldos­sier geworden”, zegt Filip Buntinx namens Cimabel, de federatie van sigaretten­producente­n in België. “We weten uit het buitenland dat ze niet voor een daling van het aantal rokers zorgen. De enige impact die er is, is een toename van de illegale verkoop en een daling van de inkomsten voor krantenwin­kels. Jammer genoeg heeft de FOD Volksgezon­dheid daar in haar analyse amper rekening mee gehouden.”

De tabakssect­or zegt dat er de komende weken inderdaad pogingen zullen zijn om politici die betrokken zijn bij de beslissing, te beïnvloede­n. “Al is het niet zo dat we hebben afgesproke­n om een grote lobbycampa­gne te voeren. Elk bedrijf heeft natuurlijk wel zijn contacten met politieke stakeholde­rs, op alle niveaus”, zegt Buntinx. “Dat is bij ons niet anders dan in pakweg de energiesec­tor. We gaan die contacten aanspreken en hen onze bezwaren en argumenten voorleggen. Ik ga dat zelf ook doen, namens British American Tobacco.”

‘‘Dat we meer burgemeest­ers met een migratieac­htergrond krijgen, lijkt mij zeker.’’

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Minister Maggie De Block is vastberade­n het roken te ontmoedige­n. Onder meer door de invoer van ‘neutrale’ pakjes.
FOTO LUC DAELEMANS Minister Maggie De Block is vastberade­n het roken te ontmoedige­n. Onder meer door de invoer van ‘neutrale’ pakjes.
 ?? FOTO BDW ??
FOTO BDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium