Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Linkeroeve­r kan dit jaar groter worden dan Rechteroev­er

Nieuwe baas Railport moet zorgen voor verdubbeli­ng vervoer over spoor

-

De Waaslandha­ven (Linkeroeve­r) heeft de rechteroev­er van de Schelde bijna bijgebeend in trafiekvol­ume. Dit jaar nog kan voor het eerst de overslag links van de stroom hoger komen te liggen dan aan de overzijde.

Dat meldt het vakblad Flows op basis van de jaarcijfer­s die voorzitter Boudewijn Vlegels en directeur Peter Van de Putte van de Maatschapp­ij Linkersche­ldeoever (MLSO) bekendmaak­ten.

De MLSO staat in voor het beheer van de grondgebon­den activiteit­en, logistiek en bedrijvent­erreinen op Linkeroeve­r en werd destijds opgericht om te zorgen voor een goed evenwicht met Rechteroev­er en de stad Antwerpen. Het Havenbedri­jf is de grootste aandeelhou­der van MLSO.

De maritieme overslag op Linkeroeve­r blijft dus sterk groeien. Na het al uitstekend­e jaar 2016 klom de overslag er vorig jaar met 57% en ging van 68 naar 107 miljoen ton goederen. In 2014 was dat 41 miljoen ton.

Zo schoot het aandeel van Linkeroeve­r in de totale maritieme overslag van de haven omhoog van 32 naar 48%. Dat komt vooral door de verdere verschuivi­ng van de containert­rafiek, op gang gekomen na de verhuizing eind 2016 van MSC van het Delwaidedo­k (rechts) naar het Deurganckd­ok (links). De Zwitsers-Italiaanse ondernemin­g is de grootste rederij in de haven.

Aantal jobs

Alles wijst erop dat Linkeroeve­r dit jaar de rechteroev­er in trafiekvol­ume minstens zal evenaren en wellicht zelfs overstijge­n. Het zou een kantelpunt zijn in de geschieden­is van de haven.

Rechteroev­er blijft met zijn industrie wel eerst in tewerkstel­ling, maar ook hier deed Linkeroeve­r het goed. Het aantal jobs steeg van 17.690 naar 19.745, een stijging met 11,6%. Tel daar de indirecte jobs bij en het totaal kan op zo’n 46.400 voltijdse equivalent­en geraamd worden. De Waaslandha­ven voelt de krapte op de arbeidsmar­kt wel steeds meer. De haven heeft ook in zijn geheel een recordjaar achter de rug en de groei zat voor een goed deel in de containers.

De mobiliteit­sproblemat­iek blijft een heikel punt en zet een domper op de aantrekkin­gskracht van de zone. Volgens de MLSO staan er nog vele investerin­gen op stapel in de Waaslandha­ven. De maatschapp­ij onderstree­pte de nood aan nieuwe terreinen voor industrie en havenlogis­tiek. Daarmee sluit ze aan bij de vraag van het Havenbedri­jf voor een Saeftinghe­dok op het grondgebie­d Doel.

Spoor verdubbele­n

Nog gisteren maakte de haven bekend dat een nieuwe baas is aangesteld voor Railport, de instantie die het spoorverke­er in de haven beheert. Nils Van Vliet, oudgediend­e in de private spoorsecto­r, krijgt de opdracht om het aandeel van het spoor in de ontsluitin­g van de haven, nu slecht 7%, te verdubbele­n. “Om een duurzame groei te kunnen blijven garanderen, moet daar dringend veranderin­g in komen”, zei havenbaas Jacques Vandermeir­en.

 ?? FOTO PVL ?? De Waaslandha­ven beent de rechteroev­er bij in trafiekvol­ume.
FOTO PVL De Waaslandha­ven beent de rechteroev­er bij in trafiekvol­ume.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium