Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is mooi dat Edwarreke zo veel mensen geraakt heeft”

‘Beroemdste kater’ sterft op 9-jarige leeftijd, baasje krijgt honderden steunbetui­gingen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Boodschapp­en doen in de Colruyt in Sint-Antonius zal nooit meer hetzelfde zijn. Edwarreke, de kater van Leen T’Jonck die er steevast de shoppers begroette, is niet meer. Het baasje van de bekendste kat van Zoersel kreeg al ruim 450 steunbetui­gingen.

Edwarreke vormde al ruim acht jaar een attractie op de parking van supermarkt Colruyt op de Zoerselste­enweg. Eigenares Leen T’Jonck woont vlakbij.

“Ik kreeg Edwarreke via een collega”, vertelt Leen. “De moeder was een zwarte kattin met een wit vlekje, de vader onbekend, maar ik vermoed dat het een Heilige Birmaan was. In het begin was het een dilemma voor mij: sluit ik hem op of laat ik hem een vrije kat zijn? Want ik had wel schrik dat hij doodgerede­n zou worden op de parking. Maar op den duur kenden de mensen Edwarreke en keken ze automatisc­h of hij er niet zat wanneer ze achteruit wegreden.”

De ‘Colruytkat’ had een voorliefde voor auto’s. Hij zat er graag op, maar sprong er ook in. “Hij is een paar keer meegenomen geweest door mensen die dachten dat hij verdwaald was. Een keer werd ik zelfs berispt toen ik hem ging halen op de parking. “Ja maar, die kat woont hier”, protesteer­de iemand. Nog een grappige anekdote: een vrouw had haar boodschapp­en ingeladen in de auto en hoorde onderweg een raar geluid. Ze snapte niet wat er aan de hand was. Tot haar zoontje doodleuk zei ‘mama, het is niks, het is maar die kat’. Bleek dat Edwarreke gewoon naast die jongen op de achterbank zat.”

Als het koud was, bleef Edwarreke binnen. Een oudere Colruytkla­nt kwam hem ’s winters zelfs soms thuis bezoeken, omdat ze zo gehecht aan hem was. “Edwarreke was ook écht een uitzonderl­ijk lieve, nieuwsgier­ige, spinnende, aanhalige gecastreer­de kater. Ik vermoed dat hij af en toe wel lekkers toegestopt kreeg.”

Edwarreke heeft nog een broer, Cesarreke, die hem nu erg mist. “Twee weken geleden kreeg Edwarreke een ademhaling­scrisis. Bij de dierenarts bleek dat hij water op de longen had als gevolg van een hartafwijk­ing. Dinsdagavo­nd heeft zijn groot hart het bij de dierenarts begeven.”

De dood van Edwarreke maakt veel los op de Facebookpa­gina ‘Ge zijt van Zoersel’. Leen ontving ruim 450 steunbetui­gingen. “Sommigen willen zelfs een kunstwerkj­e op de parking van de Colruyt voor hem. Het is mooi dat zijn vriendelij­ke aanwezighe­id zo veel mensen heeft geraakt.”

 ?? FOTO LTJ ?? De langharige parkeerwac­hter Edwarreke in betere tijden.
FOTO LTJ De langharige parkeerwac­hter Edwarreke in betere tijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium