Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen zin doen krijgen in techniek”

Johan organiseer­t workshops om bouwen en metsen te promoten

-

Johan Konings wil met zijn workshop metsen basisschol­en bezoeken om kinderen al op jonge leeftijd zin te doen krijgen om een technische richting te volgen.

Johan Konings heeft tien jaar in de bouw gewerkt en is nu leraar bouw in het buitengewo­on onderwijs in Sbso Zonnebos. “Ik ga vanaf volgend jaar lagere scholen helpen bij het bereiken van hun doelen van het leerplan WOtechniek”, zegt Konings. “Dat zou ik willen doen in de vorm van een workshop metselen. Als die workshop goed loopt, zou ik ook nog graag uitbreiden naar een workshop hout, metaal en elektricit­eit.”

Omdat hij in zijn school de stagiairs begeleidt, komt hij regelmatig in contact met zelfstandi­gen uit de bouwsector. Veel van deze werkgevers hebben hetzelfde probleem en vinden te weinig goede werknemers. Hij merkt ook dat veel lagere scholen het heel moeilijk vinden om de doelen rond techniek te behalen. “De kinderen worden in de lagere school te weinig gestimulee­rd om voor een technische richting te kiezen. Door al eens een workshop metsen te geven bij mijn eigen kinderen op school, ben ik op het idee gekomen om ook andere scholen te helpen. Ik ben daarna gaan samenzitte­n met een bevriende directeur van een lagere school om zo de mogelijkhe­den te bespreken.”

Johan wil de kinderen in de lagere scholen op een leuke en positieve manier laten kennismake­n met de bouwsector, voor ze een studiekeuz­e moeten maken. Met de workshops wil hij de bouwsector helpen om nieuwe krachten te vinden, de richting techniek stimuleren en leerkracht­en helpen om de doelstelli­ngen te bereiken. Dat gebeurt aan de hand van een leuke workshop waarbij kinderen zelf aan de slag kunnen gaan. De kinderen leren materialen kennen en via een stappenpla­n inzicht verwerven in het proces.

Meer info via de Facebookpa­gina ‘Eerste hulp bij techniek’

 ?? FOTO VW ?? Johan toont enkele leerlingen de kneepjes van het vak.
FOTO VW Johan toont enkele leerlingen de kneepjes van het vak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium