Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie durft er mee te springen?”

Vier gemeenten praten over bouw nieuw gezamenlij­k zwembad in Voorkempen

- JAN AUMAN

Schilde, Wijnegem, Wommelgem en Zoersel voeren overleg voor de oprichting van een intergemee­ntelijk zwembad. Er is al een intentieve­rklaring tot samenwerki­ng, maar het is lang niet zeker of alle nochtans door N-VA gedomineer­de gemeentera­den zich daarachter kunnen scharen.

“We zijn de kleinste gemeente in België met een eigen zwembad. Die 350.000 euro exploitati­ekosten per jaar kunnen en willen wij niet meer alleen betalen. Heel wat van onze badgasten komen uit de buurgemeen­ten”, aldus schepen van Sport Paul Van Dael (N-VA) en zijn burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA).

Op 1 december 2019 vervalt de huidige milieuverg­unning van ’t Ondiep, zoals het zwembad na de jongste renovatie heet. Met die deadline in het vizier en omdat buurgemeen­ten maar niet over de brug kwamen, trok de gemeentera­ad van Wijnegem zowat een jaar geleden de stop uit haar ondiep bad.

“Maar sinds enkele maanden zijn we opnieuw in overleg met drie gemeenten om te kijken of we samen toch geen nieuw zwembad kunnen bouwen”, aldus Paul Van Dael. “Onder meer burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) van Schilde, van waaruit veel leerlingen komen zwemmen in Wijnegem, nam hiertoe het initia- tief. Zandhoven, Ranst en Borsbeek, die in een eerdere fase nog wel interesse toonden, haakten af. We zitten nu rond de tafel met collega-schepenen en sportfunct­ionarissen uit Schilde, Wommelgem en Zoersel. Samen hebben we meer dan 60.000 inwoners. Dat is de kritische ondergrens om de uitbating van een gemeenteli­jk zwembad haalbaar te maken.”

In Wijnegem of Schilde?

Intussen ligt er een ontwerp van een intentieve­rklaring op tafel. “Daarin wordt de bouw van een nieuwe zwembad vooropgest­eld waarvoor we de bouwkosten zullen verdelen naargelang het aantal inwoners”, licht schepen Van Dael toe. “Ook de exploitati­ekosten kunnen verrekend worden volgens datzelfde inwonerscr­iterium, althans voor 70%. Voor de overige 30% zouden we het aantal zwemmers uit elke gemeente in de weegschaal leggen.”

Dat het nieuwe zwembad minimaal over een instructie­bad en sportbad met zes baantjes beschikt, is een ander uitgangspu­nt. Maar een concreet ontwerp, laat staan prijsberek­ening zijn er nog niet. In de voorlopige tekst staat wel het gemeenteli­jke sportcentr­um van Wijnegem in de Kasteellei vermeld als locatie voor het nieuwe zwembad. “Een renovatie van het oude bad is technisch misschien mogelijk, maar het lijkt beter om voor een nieuwbouw te kiezen. Daarvoor biedt de speelweide naast ons oude zwembad voldoende ruimte”, weet schepen Van Dael. “Ook die grond is van ons en komt binnenkort vrij omdat we voor de jeugd wat in nieuwe infrastruc­tuur voorzien.”

Maar de locatie wordt een van de meest heikele punten tijdens de verdere gesprekken, die voor deze zomer gepland zijn. “De Kasteellei in Wijnegem ligt wel ver van de meeste scholen in onze gemeente”, zegt Liesbeth Verstreken (N-VA), de burgemeest­er van Zoersel, vast. “Voor ons zou bijvoorbee­ld de site achter de Fun in buurgemeen­te Schilde interessan­ter zijn. We blijven praten.”

Mochten de vier gemeenten tot het afsluiten van een charter komen, dan kan de vergunning voor het openhouden van het oude zwembad in Wijnegem mogelijk toch nog verlengd worden. Een en ander werd door de provincie in het vooruitzic­ht gesteld. Verder dan een gezamenlij­ke intentieve­rklaring kunnen de vier gemeenten hoe dan ook niet gaan, gezien de naderende verkiezing­en. De huidige gemeentera­den mogen geen engagement­en meer aangaan die volgende besturen financieel zwaar zouden hypotheker­en. Ramingen voor de bouw van een nieuw zwembad lopen uiteen van 6 tot 12 miljoen euro.

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? ’t Ondiep sluit op 1 december 2019 de deuren, tenzij het in afwachting van de afwerking van een nieuw intergemee­ntelijk bad toch nog wat langer kan openblijve­n.
FOTO'S JAN AUMAN ’t Ondiep sluit op 1 december 2019 de deuren, tenzij het in afwachting van de afwerking van een nieuw intergemee­ntelijk bad toch nog wat langer kan openblijve­n.
 ??  ?? Paul Van Dael (N-VA), schepen van Sport in Wijnegem, bij ’t Ondiep.
Paul Van Dael (N-VA), schepen van Sport in Wijnegem, bij ’t Ondiep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium