Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouderen en zieke mensen zijn weer de dupe van deze beslissing”

Essenaren niet te spreken over nieuwe huisartsen­wachtpost in AZ Klina

- (mati)

Vanaf dit weekend zal er geen huisarts van wacht meer zijn in Essen. Het gemeentebe­stuur en heel wat Essenaren zijn daar niet over te spreken.

Vlaams minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) legde de verplichti­ng op om in heel België huisartsen­wachtposte­n op te richten gelinkt aan een ziekenhuis. De huisartsen van Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht en Brasschaat richtten daarom een wachtpost op in AZ Klina in Brasschaat. “Het verdwij- nen van de wachtdiens­t in Essen is nadelig voor de inwoners van onze gemeente”, zegt gemeentera­adslid Arno Aerden (sp.a). “De rit naar Klina duurt dertig tot veertig minuten. Je zal maar een alleenstaa­nde moeder of een bejaarde zonder auto zijn. Ouderen, zieken en zwakkeren zijn daar de dupe van. Op het openbaar vervoer kun je ook niet rekenen, want er rijdt geen bus vanuit Essen naar Brasschaat. Een aantal jaar geleden schafte Vlaams minister Ben Weyts (N-VA, red.) de veelgebrui­kte belbus in onze regio af in het kader van besparinge­n. Nu dwingt men zieke Essenaren om in het weekend naar Brasschaat te rijden voor een dokter van wacht. Iemand die zich niet naar Klina kan verplaatse­n, kan wel vragen dat er een huisarts langskomt, maar de vraag is of dat gaat werken. Een extra probleem kan zijn dat ook de apothekers mogelijk geen wachtdiens­t meer zullen aanbieden.”

Ook burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V) is teleurgest­eld. “Ik ben niet tegen de evolutie van een huisartsen­wachtpost, maar de post in Brasschaat is te ver weg. Ik vrees dat de Minder Mobielen Centrale en onze ambulanced­ienst overbelast zullen worden door mensen die geen dringende hulp nodig hebben, met alle gevolgen van dien. Ik vind dat we in Essen zelf een post moeten oprichten. Per slot van rekening wonen we in een gemeente met 19.000 inwoners. Dit zou geen overbodige luxe zijn.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? De opening van de ziekenhuis­wachtpost in AZ Klina. Heel wat Essenaren vinden dit een stap achteruit.
FOTO MARGO TILBORGHS De opening van de ziekenhuis­wachtpost in AZ Klina. Heel wat Essenaren vinden dit een stap achteruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium