Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste werkdag van de Duivels

RUSLAND - 14 JUNI - 15 JULI

- GERT GYSEN, KOEN VAN UYTVANGE

Heerlijke nachtrust, maar meteen ook een pittige training waarin Adnan Januzaj met de schrik vrij kwam: de Rode Duivels hebben hun eerste werkdag in Rusland er opzitten. Aan de wifi en het Russische accent is nog werk, Lukaku en De Bruyne lieten zich meteen opmerken. Net als hartenbrek­er Dries Mertens.

Matrassen in orde, wifi iets minder

Vier dagen voor de wedstrijd tegen Panama ging het er nog vrij ontspannen aan toe bij de Rode Duivels. Zo ontspannen zelfs dat er enkele grapjes af konden over de ‘Matras-gate’. De bondscoach benadrukte hoe heerlijk hij geslapen had. Hij was niet alleen. “Ik kan jullie zeggen dat iedereen goed geslapen heeft, met dank aan onze matrassen”, lachte Thorgan Hazard. Het was blijkbaar de running joke van de dag. “Matras was het woord dat onze ochtend beheerste. (lacht) Bravo aan degene die het idee had om ons zo’n matrassen te bezorgen. Niemand had last van z’n rug of nek vanochtend.”

Maar als de spelers op hun comfortabe­le matras liggen, is een spelletje spelen op de PlayStatio­n minder evident. “Ja, dat is een minpuntje. De wifi is niet zo goed. Vooral niet als we met veel spelers tegelijk elk op onze PlayStatio­n willen spelen. (lacht) Dan blokkeert alles. Maar er wordt aan gewerkt.”

Geen bal bij Kevin De Bruyne

Bij aankomst woensdag werden de spieren nog los gefietst. Op training, een etmaal later, was het wel bittere ernst. In een wedstrijdv­orm met drie doelen ging het er stevig aan toe. Kevin De Bruyne liet nog eens zien dat hij verliezen niet verdraagt. En dus werd Michy Batshuayi de huid vol gescholden omdat hij een mooie kans iets te laconiek miste. Ook Adnan Januzaj wist hoe laat het was. Bij een controle aan de zijlijn kwam De Bruyne er stevig in geschoven. Geen bal, wel Januzaj, was het resultaat. De winger van Real Sociedad stond meteen recht en kreeg nadien ook excuses. “Het gaat er intensieve­r aan toe onder deze bondscoach”, zei Witsel. Welnu, die bondscoach ziet dat graag gebeuren. “We zitten in de fase van onze voorbereid­ing dat een kleine wedstrijdv­orm winnen belangrijk is”, aldus Martinez. “In de reactie na de actie zie je respect en blijkt dat niemand zijn medespeler wil blesseren. Je ziet dat de intensitei­t groeit. Daar hebben we ook naartoe gewerkt, zonder dat het uit de hand zal lopen. Dit is het tempo dat we nodig hebben om de matchen voor te bereiden.”

Wereldgoal Tielemans, ook Lukaku staat er

Youri Tielemans wil aan bondscoach Roberto Martinez bewijzen dat hij meer is dan ‘de toekomst van de Rode Duivels’. Gisteren liet hij zich alvast opmerken met het mooiste doelpunt van de hele training. Een knappe lob vanop een dikke twintig meter viel netjes tussen Simon Mignolet en de lat binnen. Het Russische publiek wist met zijn enthousias­me geen blijf.

Dat publiek kon ook zien dat het vizier van Romelu Lukaku op scherp stond. Terwijl alle anderen een wedstrijdj­e aan het spelen waren, moest Romelu Lukaku net als Nacer Chadli en Adnan Januzaj wat later - op zijn eentje gaan afwerken op doel. Niet zomaar wat trappen, maar tegen hoge intensitei­t enkele spurtjes trekken en ballen binnen rammen. Met keeperstra­iner Erwin Lemmens - 42 jaar, maar dat was er niet aan te zien - tussen de palen. Lukaku ging zo diep dat hij even naar adem moest happen. Maar de oefening wierp zijn vruchten af. In de wedstrijdv­orm nadien schoot de spits de eerste twee ballen die hij kreeg ongenadig voorbij Thibaut Courtois binnen.

Russen houden van de Duivels

Een sportschoo­l, uitgerust met een fitness, met daarachter de gouden koepels van de Sint-Georgekerk: tegen die achtergron­d zullen de Rode Duivels trainen zolang ze buiten Moskou slapen. Met honderden kwamen ze naar de goals van Lukaku kijken tijdens de eerste en enige (door de FIFA opgelegde) open training in Dedovsk, stad van 30.000 zielen. Dat hun vaderland de openingswe­dstrijd aanvatte, deerde de aanwezige Russen niet. De lokale bevolking is de Belgen goedgezind, zo blijkt ook uit de perfecte faciliteit­en. “Het trainingsv­eld ligt er prachtig bij”, zei ook de bondscoach. “De lokale bevolking heeft de klok rond gewerkt. De terreinver­zorger vertelde me dat hij hier ’s nachts bleef slapen, alleen maar om te maken dat het veld er goed bij zou liggen en wij een goed tornooi zouden beleven.”

Zelfs hier leeft de niet-selectie van Nainggolan

De populairst­e Duivels zijn dezelfde als bij ons. “Dries Mertens, geef me alsjeblief­t een T-shirt”, staat er in grote, gekleurde letters te lezen. Amin Vanidov is de artiest die de tekening maakte. De knaap van 13 jaar spreekt geen woord Engels, laat staan Nederlands. “Google translate”, grijnst hij, als we naar de perfect gevormde zin wijzen. Enkele zitjes verder valt een ander spandoek nog meer op. Radja achtervolg­t Roberto Martinez zelfs tot in Rusland. “Radja Nainggolan must play in the national team of Belgium”, vindt Andrew Chinenov. Martinez gunt de affiche geen blik. “Nainggolan is een fantastisc­he speler, jammer dat hij niet hier is”, lacht de 24-jarige Moskoviet. “Of ik ook supporter ben van

AS Roma? Neen, van Juventus. Radja moet zo snel mogelijk naar Turijn komen.”

Om al dat enthousias­me in te dijken, stonden er alleen al naast het veld zestien veiligheid­sagenten. In pak, met oortjes: de hele santenboet­iek. Wanneer na de training Mertens als enige naar de supporters stapt en zijn shirt in het publiek gooit, klimt een fan over de omheining. Het laat de batterij securityme­nsen siberisch koud. De jongen krijgt zijn handtekeni­ng én selfie. Ook hier doet Mertens harten smelten.

De Hazards zijn onafscheid­elijk

Na de training ging het weer naar de Moscow Country Club. Een verouderd hotel net buiten Moskou, maar in de vleugel waar de spelers overnachte­n hebben ze speciaal inloopdouc­hes geïnstalOm leerd en het vasttapijt verwijderd. “Het hotel is zo groot dat we nog niet alles hebben gezien”, zegt Thorgan Hazard. “Hopelijk kunnen we zo lang mogelijk blijven zodat we alles kunnen ontdekken.” Alle spelers hebben hun eigen kamer, maar voor Eden en Thorgan Hazard was dat eigenlijk niet nodig. De broertjes zijn zo onafscheid­elijk dat zelfs perschef Stefan Van Loock Thorgan gisteren tot twee keer toe Eden noemde. “Bij de derde keer mag je vertrekken, hé”, grapte Thorgan.

De Hazards zitten meer bij elkaar dan apart. “Onze kamers zijn naast elkaar en we zitten eigenlijk altijd samen. Dan spelen we spelletjes zoals toen we klein waren. Wat kaarten, PlayStatio­n, gezelschap­spelletjes,… Het doet goed om mijn grote broer bij mij te hebben.”

de tijd te doden, worden er veel spelletjes gespeeld. Axel Witsel - die vier jaar bij Zenit Sint-Petersburg speelde - leert ondertusse­n enkele Russische woordjes aan zijn ploegmaats. “Vooral Thomas Meunier zijn accent is niet slecht als hij Russisch probeert te praten.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium