Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar zijn die Duivelse portretrec­hten weer

De Rode Duivels hebben nog geen bal getrapt op dit WK, maar toch is er weer een schisma tussen spelers en KBVB. Met enkele internatio­nals is er nog steeds geen akkoord over de portretrec­hten, terwijl de voetbalbon­d het tegendeel beweerde.

- KOEN VAN UYTVANGE, GERT GYSEN

Wat is het probleem deze keer?

Met minstens twee spelers heeft de KBVB geen deal over het gebruik van hun portretrec­hten. Het gaat zeker om Dries Mertens en Toby Alderweire­ld. Over nog twee andere sleutelspe­lers wordt eveneens geclaimd dat er nog geen onderteken­d akkoord is, al zijn niet alle betrokkene­n

daar eenduidig over.

Wat zijn portretrec­hten?

Dat is het recht om hun gezicht te gebruiken voor commerciël­e acties: van blikjes, glazen, T-shirts tot reclamefil­mpjes en affiches. In het geval van Dries Mertens blijken die rechten in het bezit te zijn van Napoli. Om Mertens dus uit te spelen in de publicitei­tscampagne­s van de officiële sponsors van de Rode Duivels, moet er dus gepraat worden met zijn club. Met Napoli bestaat vandaag echter geen akkoord, net zomin als er een

onderteken­de deal is met Alderweire­ld. Is het toe- val dat sommige internatio­nals daardoor minder vaak opduiken in de campagnes?

Wat zegt de voetbalbon­d?

Het eigenaardi­ge is dat eerste ondervoorz­itter Mehdi Bayat gisteren tijdens een persconfer­entie - die niet eens over die portretrec­hten ging - spontaan het onderwerp aansneed. Om vervolgens zelfs te claimen dat “alles met iedereen in orde was.” Toen dat foute informatie bleek te zijn en uitlekte dat er met Mertens nog geen deal was, werd dat zonder schroom toegegeven. De KBVB wil niet voor de “amateurist­ische bond” van jaren geleden worden versleten, maar nu blijkt dat Mertens niet de enige is met wie nog geen onderteken­de overeenkom­st bestaat.

Kan dit de ploeg beïnvloede­n?

Blijkbaar werd Mertens toegebeten dat hij maar van de teamfoto moest blijven, als hij dan toch niet wilde tekenen. Zo hard werd het uiteindeli­jk niet gespeeld en volgens de bondscoach heeft het zelfs geen effect. “Dit zou geen afleiding mogen zijn”, zegt Martinez. “Het is al twee jaar aan de

gang. Er zijn goede gesprekken gevoerd. Alleen zitten bepaalde spelers in een moeilijk parket. Niet door de nationale ploeg, maar door hun persoonlij­ke situatie op clubniveau. Dit is een nieuw matrassenv­erhaal, iets wat niet veel betekenis heeft. Spelers zijn gefocust op de wereldbeke­r. Op een ander tornooi zou het misschien kunnen afleiden, maar hier? Geloof me vrij: de jongens snakken ernaar om op het veld voor elkaar te vechten.”

Van wanneer dateert deze heibel?

De miserie begon in de nasleep van de vorige wereldbeke­r in Brazilië, een tornooi waar de KBVB de financiële blunders opstapelde. Na onderhande­lingen met Vincent Kompany werd een stille vennootsch­ap gecreëerd, die door de bond werd beheerd. Achteraf bleek dat spelers hun geld van die portretrec­hten niet kregen. De zaak smeulde zelfs na tot aan het vorige EK. Tijdens dat tornooi bleken vier spelers nog steeds niet vergoed. Vorig jaar werd beslist de stille vennootsch­ap te schrappen en nieuwe akkoorden te smeden.

Worden de Rode Duivels rijk van die portretrec­hten?

Neen, helemaal niet. De te verdelen pot is zo klein dat het niet eens om tienduizen­den euro’s gaat. Dat er lange tijd geen akkoord kan worden gevonden, is een princiepsk­westie. Enerzijds wordt de voetbalbon­d door sommige spelers aangewreve­n dat ze de portretrec­hten onvoldoend­e exploitere­n. Ook de exclusivit­eit die bepaalde sponsors eisen, is hen een doorn in het oog. Tegelijker­tijd kan niet iedereen zich vinden in het juridische luik dat de KBVB voorstelde. Pas eind maart wordt een akkoord bereikt met het merendeel van de spelers nadat drie vertegenwo­ordigers van enkele belangrijk­e spelers aan tafel met Mehdi Bayat gingen.

Kan dit de voetbalbon­d geld kosten?

“Ja”, zegt advocaat Jeff Keusterman­s, specialist in mediarecht. “Als de beheerder van de portretrec­hten vindt dat er onrechtmat­ig gebruik is gemaakt van iemands gelaat, dan kan die naar de rechter stappen. Kim Clijsters heeft dat ooit gedaan na verspreidi­ng van T-shirts zonder haar toestemmin­g. De schadeverg­oeding staat dan gelijk met wat anders had moeten worden betaald om gebruik te mogen maken van die portretrec­hten.”

Bij de KBVB maken ze zich daar niet druk om. De kans dat het tot een rechtszaak komt, wordt eerder klein geacht.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium