Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Panama (nog even) in wonderland

Rode Duivels zetten hoge borst (en buik) op in aanloop naar WK-debuut

- Van onze redacteur in Saransk

Terwijl België voor het eerst oefende op Russische bodem, trainde tegenstand­er Panama gisteren al voor de zevende dag op rij in zijn WK-oord Saransk. Na elke sessie groeit het zelfvertro­uwen van de

Kanaaljong­ens een paar centimeter meer. “We zijn niet naar het WK gekomen om truitjes te ruilen”, zegt middenveld­er Valentin Pimentel. Nog drie dagen verkeert Panama in wonderland.

“A man, a plan, a canal, Panama.”

Lees de letters uit de vorige zin omgekeerd en u krijgt een van de bekendste palindrome­n ter wereld: woorden of zinnen die je in twee richtingen kan lezen.

Panama was tot voor kort bekend voor zijn kanaal, zijn duistere papieren en zijn geestige woordspell­etjes. Maar maandag in Sotchi kunnen Los Canaleros, De Kanaaljong­ens, er een bijzondere pagina bijschrijv­en. Voor het oog van de hele wereld maakt Panama zijn WK-debuut tegen een Europees topland. Het is een gebeurteni­s waar voetbalsup­porters uit het kleine Midden-Amerikaans­e land al hun leven lang naar uitkijken.

Ramon Cardoze, een goedlachse zestiger met pretoogjes, komt ons langs de rand van het trainingsv­eld tegemoet. Hij schudt ons de hand alsof we elkaar al jaren kennen. En als hij hoort dat we uit België komen, krijgen we er een warme knuffel bovenop.

“Van België? Fantastisc­h dat jullie er zijn. Welkom in Saransk. We kunnen niet wachten tot we maandag tegen jullie spelen. Onze volksliede­ren samen op het WK – dat moet toch ongeloofli­jk zijn?”

Cardoze blijkt de ondervoorz­itter en delegatiel­eider van de Panamese bond te zijn. Hij heeft de film van de wedstrijd tegen België al ontelbare keren in zijn hoofd afgespeeld. Tenminste, het begin ervan. Want hoe de wedstrijd zal verlopen, daar durft geen enkele Panamees zich een voorstelli­ng van te maken. Ze kennen stuk voor stuk onze spelers en ze weten welke kwaliteit ze voor zich hebben.

Een halfuur eerder mocht Valentin Pimentel met de pers te spreken. De tot controlere­nde middenveld­er omgevormde spits – bijna alle Panamezen zijn controlere­nde middenveld­er, tenzij ze verdediger of keeper zijn – kreeg de vraag met welke Belg hij van truitje wilde wisselen. Pimentel zette zijn pokerface op. “Truitjes ruilen? Wij zijn niet naar het WK gekomen om truitjes te verzamelen. Wij zijn een profession­eel team dat wil bewijzen dat het zijn plaats heeft in toekomstig­e WK’s. We hopen dat dit een onvergetel­ijk tornooi wordt en dat we zo ver mogelijk komen. De Belgen mogen voor mijn part hun truitjes houden.”

De Panamese pers gelooft er geen woord van, maar tikt gretig zijn stoere verklaring­en in. Dit is het mooiste moment uit de geschieden­is van het voetballan­d. En het zal waarschijn­lijk voor altijd het mooiste moment blijven. Ongebreide­ld dromen is toegestaan, nog niks is er gebeurd. Toen boegbeeld en verdediger Roman Torres eerder deze week de vraag kreeg of hij als zwaarste speler van het tornooi (91 kilo) wel snel genoeg is om Romelu Lukaku bij te benen, stond de man recht en trok hij zijn shirt naar omhoog. “Hiermee hou ik hem tegen”, zei hij terwijl hij naar zijn buikspiere­n wees.

De Puma van Gent

De training van gisteren was deels geopend voor de pers. We waren getuige van een opwarming die ruim een halfuur duurde. Alle spelers die zijn afgereisd naar Rusland, stonden fit op het veld.

Ook José Luis Rodríguez is er weer bij. Op training dinsdag moest de belofte van AA Gent hinkend het trainingsv­eld verlaten. Maar El

Puma, genoemd naar een Venezolaan­se zanger met dezelfde naam, ondervindt geen hinder meer aan de dij. Mogelijk zitten er voor hem tegen België zelfs speelminut­en in,

want de enige spits in de selectie is de 37-jarige Blas Pérez.

Bondscoach Hernan Gomez is de enige die zich voorlopig op de achtergron­d houdt. Hij is geen Panamees maar een Colombiaan, en is de enige met ervaring op een WK. Hij was er al met Colombia en Ecuador. Zijn bijnaam is El Bolillo, De Matrak, omdat hij ooit zijn hoofd kaal schoor en op een wapenstok leek. Maar ook omdat hij veel van zijn spelers eist.

De Matrak weet dat je met dromen niet ver komt en probeert zijn spelers zo scherp en zo fit mogelijk aan de aftrap te krijgen. Vandaag of morgen last hij zelfs een tactische sessie achter gesloten deuren in. Kwestie van de tactiek tegen België niet prijs te geven.

A man, a plan, a canal. Panama.

Nog drie nachten slapen en we weten hoe dat plan eruitziet.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Roman Torres, 91 kilo zwaar, toont zijn buikspiere­n.
FOTO AFP Roman Torres, 91 kilo zwaar, toont zijn buikspiere­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium