Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erdogan-affaire blijft Duitsland achtervolg­en

-

Duitsland, altijd een topfavorie­t voor de wereldtite­l, zit vlak voor zijn eerste groepsweds­trijd van zondag tegen Mexico met een probleem. Bondscoach Joachim Löw (58) zit met de handen in het haar: zijn spelers Mesut Özil (29) en Ilkay Gündogan (27) worden na hun bezoek aan de Turkse president Erdogan eind mei nog altijd uitgespuwd door het Duitse publiek. Diverse stemmen verwachten dat Löw hen niet opstelt tijdens het WK, maar de bondscoach lijkt het been stijf te houden.

De storm gaat maar niet liggen: het bezoek van internatio­nals Mesut Özil en Ilkay Gündogan aan Erdogan blijft na bijna een maand nog steeds nazinderen in de Duitse pers. De spelers met Turkse roots worden door de Duitse publieke opinie met de grond gelijkgema­akt omdat ze door hun actie de Turkse president zouden steunen. Verre van ideaal voor bondscoach Löw, die vier jaar geleden zonder incidenten naar het tornooi kon toewerken. Een wereldtite­l was de bekroning.

Löw heeft niet alleen af te rekenen met de publieke opinie. Ook van bovenaf komt er kritiek op het tweetal. Reinhard Grindel, de voorzitter van de Duitse bond, had eerder te kennen gegeven dat de Duitse normen en waarden belangrijk zijn voor de Mannschaft en dat die van Erdogan daar niet thuishoren. Ex-internatio­nal Stefan Effenberg trad de bondsvoorz­itter bij: “Eigenlijk hadden ze Özil en Gündogan naar huis moeten sturen”, waren de harde woorden.

Oplapwerk

De bondsvoorz­itter komt niet terug op zijn uitspraak, maar kondigde gisteren op een persconfer­entie aan dat Özil op het veld moet tonen dat hij trots is om voor Duitsland te spelen. Toch blijft hij hopen op een mondelinge verklaring van de middenveld­er. Özil houdt de lippen stijf op elkaar en reageerde nog niet. Löw blijft desondanks rotsvast in zijn spelmaker geloven.

De bondscoach heeft wel wat mentaal oplapwerk. Gündogan, die wel tekst en uitleg over de affaire gaf, werd toch uitgeflote­n in de laatste oefenwedst­rijd tegen Saudi-Arabië. Löw, die meermaals opriep om zijn spelers te steunen, verwacht ook op het WK negatieve uitlatinge­n vanwege het publiek als hij de twee spelers zou opstellen.

Löw slaagt er maar niet in om een rustig klimaat rond zijn ploeg te creëren, wat meer dan nodig is om een kans te maken op de wereldtite­l. Gelukkig treden zijn stafleden hem wel bij. “Hij moet de beste spelers opstellen. Het heeft geen zin om een populistis­che ploeg neer te zetten om enkele personen een plezier te doen”, aldus teammanage­r Oliver Bierhoff.(lsjs)

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Özil en Gundogan: op de bank?
FOTO PHOTO NEWS Özil en Gundogan: op de bank?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium