Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naar de Tour”

-

zat, mocht Monfort zelfs dromen van de leiderstru­i en/of ritwinst. “Ik heb er inderdaad aan gedacht. Maar dat is het voordeel als je 35 bent: dan blijft je wat makkelijke­r rustig.”

Niet onterecht, bleek aan de finish. Terwijl mede- vluchter Sören Kragh Andersen op de steile, drie kilo- meter lange slotklim Monfort en co afschudde, kwam Richie Porte heel fel opzetten. Monfort werd uiteinde- lijk vierde, twee seconden voor Porte, amper veertien- de seconden voor de aanstormen­de groep. Geen rit- zege, zelfs geen sprong in het algemeen klassement. Toch een kleine ontgoochel­ing, gaf hij toe.

“Ook al ben ik niet naar hier gekomen voor het alge- meen klassement. Ik heb hier ooit een toptienpla­ats gereden. Dat heb ik gehad. Nu zegt het mij niet veel meer. Het belangrijk­ste is dat ik mij geamuseerd heb vandaag. Daar fiets ik tegenwoord­ig voor.”

Het is de omslag die Monfort gemaakt heeft. Op zijn 35ste wil hij zichzelf geen stress meer aanpraten.

“Ik heb genoeg stress gehad in mijn carrière. Bij het begin van dit seizoen heb ik mezelf gezegd dat dat voorbij moest zijn. Een voorbeeld: woensdag was ik er niet bij in de grote groep. Dan ben ik nog altijd ont- goocheld. Maar even snel weet ik: Spijtig, maar het is

nu zo. Een groot verschil met vroeger.”

Maar 35 of niet, ook die ‘nieuwe Monfort’ heeft nog zijn ambities. Die liggen niet op het BK volgende week in Binche. “Een loterij” noemt hij dat. Zeker als renner van Lotto Soudal. “We gaan met vijftien zijn en alleen al daarvan kunnen er tien winnen.”

Als het van hem afhangt, zou hij er graag een week later bij zijn, bij de start van de Tour. Een wedstrijd die Monfort zes keer reed, waar hij ooit dertiende werd, maar die hij sinds 2013 nooit meer gereden heeft. Maar probleem: ook dit jaar zijn de plaatsjes duur in een ploeg die draait rond topspurter Greipel en vrij- buiters Benoot en De Gendt. Monfort is er zich van be- wust. “De ploeg zegt er niet veel over, maar ik vrees dat het nipt wordt om de selectie te halen. Maar ik heb hier in Zwitserlan­d wel getoond dat ik de kwaliteite­n heb om te gaan. En ik heb er zin in. De Tour heeft mij in het verleden veel gegeven. Ik zou er graag nog eens een laatste keer bij zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium