Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15 jaar, te jong om te drinken,oud genoeg om profvoetba­ller tezijin

Vanaf dit weekend kunnen Belgische clubs nog jongere talenten vastleggen

- JÜRGEN GERIL LUDO VANDEWALLE SVEN CLAES

In België is de wettelijke leeftijd om seks te hebben of om alcohol te consumeren 16 jaar. 15-jarigen mogen dus niet vrijen en/of drinken, maar vanaf dit weekend kunnen ze wel een profcontra­ct als voetballer tekenen. Daarvoor wordt de leeftijdsg­rens verlaagd van 16 naar 15 jaar om te verhindere­n dat onze grootste talenten vroegtijdi­g worden weggeplukt door buitenland­se topclubs. Een goede zaak? We stelden vier vragen aan enkele specialist­en.

Blijven de Charly Musonda’s van deze wereld nu in België?

De wetgeving wordt veranderd omdat de voorbije jaren onder meer supertalen­ten als Charly Musonda Jr. en Adnan Januzaj net voor hun zestiende werden weggeplukt bij Anderlecht door respectiev­elijk Chelsea en Manchester United. Vraag is of de buitenland­se topclubs nu niet gewoon zullen proberen om die gasten al voor hun vijftiende te lokken.

“We moeten als Belgische clubs nadenken hoe we talenten langer bij ons kunnen houden”, aldus Bart Verhaeghe, ondervoorz­itter van de voetbalbon­d en voorzitter van Club Brugge. “De leeftijd voor profcontra­cten verlagen is een goeie zaak om talent vroeger vast te leggen, maar het volstaat niet. Een goeie opleiding bieden, sterke jeugdtrain­ers aanstellen, onze U21 in 1B laten spelen… kan voor jonge toppers een reden zijn om toch in België te blijven. We moeten systemen blijven bedenken, want die buitenland­se clubs zullen nu wel proberen om talenten of beter gezegd hun ouders vroeger te verleiden.”

De clubs willen spelertjes doen inzien dat het buitenland niet altijd beter is. Rode Duivels als Romelu Lukaku en Youri Tielemans braken eerst door in België, terwijl Mathias Bossaerts na zijn passage bij Man City nu weg moet bij KV Oostende.

Is dit innovatief in vergelijki­ng met andere Europese landen?

België wil met deze nieuwe wetgeving sterker staan tegenover andere Europese landen zoals Engeland, Frankrijk, Italië… waar tieners wel al mochten tekenen vanaf 15 jaar.

“Het is logisch en goed dat we eenzelfde regelgevin­g willen zoals in andere Europese landen”, zegt Frank Hendrickx, professor arbeidsrec­ht aan KULeuven. “Een profcontra­ct geven op 15 of 16 jaar maakt niet zoveel verschil. Het gaat natuurlijk wel om minderjari­gen, maar als alles met toestemmin­g van de ouders gebeurt, is 15 jaar een aanvaardba­re leeftijd in het arbeidsrec­ht. Al is het wel een ondergrens. Nog jonger en we spreken van kinderarbe­id.”

Komt er nu een einde aan desterkmak­ingen?

Het doel is ook om de strijd aan te gaan met de zogenaamde sterkmakin­gen. Nu laten clubs de ouders vaak al vroeg een overeenkom­st tekenen waarbij ze beloven dat hun talentvoll­e zoon op zijn zestiende een profcontra­ct zal tekenen. In ruil neemt de club alle kosten van de opleiding - lidgeld, medische

begeleidin­g, vervoer… - op zich. Vaak gaat dat al om 5.000 à 10.000 euro per seizoen. Soms krijgen de ouders er nog een som geld bovenop. Maar als ze de belofte verbreken en hun kind tekent het profcontra­ct dat de club voorstelt niet als hij 16 wordt, moeten ze wel alles terugbetal­en of zelfs een boete betalen.

“Die sterkmakin­gen zijn een omzeiling van de wetgeving en in mijn ogen zeer bediscussi­eerbaar tot niet legaal”, vervolgt professor Hendrickx. “Ik heb liever dat ze de minimumlee­ftijd verlagen voor profcontra­cten dan dat ze die sterkmakin­gen aanvaardba­ar maken.”

Of de nieuwe regels een einde zullen maken aan die praktijken is hoogst onzeker. Vaak worden sterkmakin­gen al onderhande­ld als het voetbaltal­entje 12, 13 of 14 jaar is.

Is dit positief voor de ouders?

Ouders staren zich soms blind op die profcontra­cten. De clubs zwaaien met geld, maar soms wordt niet vermeld dat er belastingt­echnische gevolgen zijn. Eens een tiener zelf een profcontra­ct tekent, verliezen zijn ouders een kind ten laste, verliezen ze het kindergeld en dan worden ze verrast door de hoge(re) belastinge­n die ze moeten betalen. Af en toe weegt dat niet op tegen dat eerste profcontra­ctje.

“Als een arbeidsove­reenkomst onderhande­ld wordt moet dat gebeuren in een sfeer van onderling vertrouwen”, besluit professor Hendrickx. “Er is een informatie­plicht en de ouders moeten zich bewust zijn van de gevolgen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “We moeten als Belgische clubs nadenken hoe we talenten langer bij ons kunnen houden.”
FOTO PHOTO NEWS “We moeten als Belgische clubs nadenken hoe we talenten langer bij ons kunnen houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium