Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vanuit elke wijk moet er een veilige route naar school zijn”

Schepen van Mobiliteit denkt na over verbinding­en van en naar school

- FILIP SPOELDERS

Een fietsroute­kaart of een ‘konijntjes­weg’ met konijnenfi­guurtjes die de veilige weg naar school wijzen, het zijn maar enkele ideeën die momenteel worden onderzocht om de veiligste Edegemse schoolrout­es aan te geven.

Schepen van Mobiliteit Birre Timmermans (N-VA) maakte er deze legislatuu­r een prioriteit van om de schoolomge­vingen veiliger te maken. Zo werd het Pieter Van Maldereple­in aan OLFA verkeersvr­ij, wordt de Baron de Celleslaan aan ’t Kofschip momenteel heraangele­gd tot een smallere straat en ook voor de Patronaats­traat aan De Link zijn er plannen.

Nu deze plannen uitgewerkt of lopende zijn, kijkt de schepen een stapje verder. “Het is nu de bedoeling om de meest veilige schoolrout­es van en naar school uit te stippelen. We beschikken al over veel cijfermate­riaal, maar de uitvoering zal nog niet voor deze legislatuu­r zijn. We doen nu wel het nodige onderzoek zodat de volgende mobiliteit­sschepen, wie dat ook mag zijn, met een duidelijk dossier van start kan gaan.”

Iedere wijk

Het principe staat al vast. “Vanuit elke wijk moet er een veilige fiets- of wandelrout­e naar onze verschille­nde Edegemse scholen worden voorgestel­d, waarbij voluit gebruik wordt gemaakt van onze trage wegen.”

Hoe die worden aangeduid, is voer voor onderzoek, maar Birre Timmermans heeft wel enkele ideetjes. “Uiteraard denken we aan een fietsroute­kaart naar de scholen. Zo’n kaart zien we voor 200% zitten. Alleen moeten we dan opnieuw de scholen gaan bevragen voor de input.”

‘Konijntjes­weg’ Een tweede idee lijkt vooral leuk te zijn voor jongere kinde-

ren. “Het is een optie om bepaalde routes een naam te geven, zoals bijvoorbee­ld de ‘konijntjes­weg’ of het ‘vlinderpad’. Afbeelding­en van konijntjes op de stoep zouden dan de veiligste weg naar de school aanwijzen. Kinderen die onderweg iets kunnen zoeken of ontdekken, wandelen en fietsen veel liever. Denk maar aan wandelzoek­tochten. Zo kunnen ze hun ouders ertoe aanzetten om meer de fiets te nemen.”

Birre Timmermans Mobiliteit­sschepen Edegem (N-VA) “We doen nu het nodige onderzoek, zodat de volgende mobiliteit­sschepen meteen aan de slag kan.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Het verkeersvr­ije pleintje aan OLFA moet ook veilig worden bereikt.
FOTO FILIP SPOELDERS Het verkeersvr­ije pleintje aan OLFA moet ook veilig worden bereikt.
 ?? FOTO FISP ??
FOTO FISP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium