Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij, straffe madammen? Ons personeel: dat is buitengewo­on”

Ann T’Kint, Vera De Ridder en Kristien Janssens begeleiden jongeren met een beperking

-

In Kapellen opende vlak na Pasen een bistro naast het gemeentepa­rk. En dat is niet zo maar een plek om iets te drinken. “Nee, het is een heel bijzonder project van drie straffe madammen”, zegt lezeres Lut Hendrix. Haar dochter Kristel heeft een mentale beperking en werkt in Bistro Buitengewo­on.

De straffe madammen van Bistro Buitengewo­on heten Ann T’Kint (54), Vera De Ridder (52) en Kristien Janssens (45). Zij werken aan een betere wereld, op hun eigen unieke manier.

“Wij hebben altijd in de sector gewerkt”, knikt Vera. “Niet in de horeca, maar in de zorgsector. Als collega’s voelden wij dat de nood aan een integratie­project voor mensen met een mentale beperking groot was. Daarom zijn we in de paasvakant­ie met deze bistro gestart.”

Het is geen gewone bistro. “Het is de ‘b’ van bistro en van buitengewo­on, maar ook de ‘b’ van basis”, zegt Ann. “Dankzij deze bistro kunnen onze medewerker­s die dat willen een job op maat doen bij de gemeente Kapellen. Het zijn buitengewo­ne jongeren, die een mentale beperking hebben, maar die toch willen leren, sociaal contact willen hebben en behoefte hebben aan een soort van arbeidsbel­eving. Wij bieden dat aan. Ons personeel wordt niet betaald, het zijn momenteel vrijwillig­ers die met het persoonsge­bonden budget van Jo Vandeurzen binnenkort dagbestedi­ng ‘inkopen’ bij ons.”

Fier op je job

In de bistro werkt sinds de paasvakant­ie een vijfentwin­tigtal jongeren in wisselende bezetting. Sommigen komen twee dagen per week vanuit heel de regio naar Kapellen, anderen zijn er maar een dag in de week. Maar ze zijn allemaal gemotiveer­d en blij dat ze kunnen werken. “Er zijn trouwens nog gelijkaard­ige projecten in de buurt: Perron Noord in Brasschaat en Steffi’s Lunchroom in Schoten, om er maar twee te noemen.”

Het is inmiddels druk op het terras en Hema loopt vrolijk op en af. “Onze medewerker­s doen erg hun best en willen het soms té goed doen. Gelukkig snappen de klanten die hier komen dat wel. Door onze begeleidin­g kunnen ze hier een echte job doen. Dat maakt hen fier, en ons ook.”

Vera komt elke dag van Edegem naar Kapellen om in de bistro te staan. Ann komt van Ekeren en Kristien woont in Berchem. In tegenstell­ing tot wat ik had verwacht, hebben ze zelf geen kinderen met een beperking. “Maar we hebben jarenlang met ze gewerkt”, zegt Ann. “Hier leren we hen in de praktijk hoe alles werkt. In de bistro wisselen we de taken af: er moeten afwassers zijn, mensen om de gerechten te maken en klaar te zetten, om af te ruimen en mensen voor in de zaal... Niet alle taken zijn even populair, maar ze weten nu wel dat een bistro niet kan draaien zonder dat ook de minder leuke taakjes worden gedaan, zoals afwassen.”

Enkel positieve reacties

Omdat sommige jongeren niet supervlot kunnen lezen of schrijven, wordt aan de klanten gevraagd zelf de bestelling­en op papier te zetten, op voorgedruk­te bestelbonn­en. “Onze medewerker­s laten de kaart met het dagmenu zien en schrijven het tafelnumme­r op, dat is heel belangrijk.”

De meeste klanten kennen het concept inmiddels, aan nieuwe klanten geven de medewerker­s, met de hulp van Ann, Vera of Kristien, graag een woordje uitleg. “We krijgen nooit negatieve reacties”, schudt Vera haar hoofd. “Toch niet op onze jongeren. Onze menukaart is misschien wat bescheiden, maar we moeten het onze medewerker­s ook niet té moeilijk maken.”

Om in de bistro te kunnen werken, zijn de jongeren allemaal op sollicitat­iegesprek gekomen. “Zodra ze hier werken, mogen ze ook de bestelling­en gaan afhalen bij de bakker en de beenhouwer, als hun ouders daar toestemmin­g voor hebben gegeven. Van zulke dingen bloeien zij helemaal open. Ze hebben sociaal contact, doen iets dat relevant is en zijn zelfstandi­g bezig, want dat is uiteindeli­jk toch het doel: dat ze min of meer zelfstandi­g kunnen leven.”

Lut Hendrix, mama van Kristel: ‘‘In Kapellen hebben drie straffe madammen hun ontslag gegeven en Bistro Buitengewo­on uit de grond gestampt, die mee uitgebaat wordt door mensen met een mentale beperking. Ik ben zelf een enthousias­te moeder.’’

AN VAN DE VOORDE

Bistro Buitengewo­on, Dorpsstraa­t 45, Kapellen, maandag tot en met vrijdag van 10-16u

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Van linksaf: Ann T’Kint en Vera De Ridder met hun buitengewo­ne medewerker­s Hans-Jan, Hema, Jeremy en vooraan Kristof en Wouter op het terras van Bistro Buitengewo­on.
FOTO JORIS HERREGODS Van linksaf: Ann T’Kint en Vera De Ridder met hun buitengewo­ne medewerker­s Hans-Jan, Hema, Jeremy en vooraan Kristof en Wouter op het terras van Bistro Buitengewo­on.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium