Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit bouwwerk is nog 500 jaar ouder dan de piramiden”

- (kma)

Over heel de wereld worden er op 21 juni midzomervr­eugdevuren aangestoke­n, maar de rituelen leven het sterkst in de Angelsaksi­sche en Scandinavi­sche landen. Wéris in de provincie Luxemburg is het Belgische Stonehenge.

Stonehenge in Engeland is het bekendste voorbeeld, maar ook in ons land vind je nog meghalitis­che monumenten uit de Steentijd, met Wéris in de provincie Luxemburg als megalithis­che hoofdstad van België. De Antwerpena­ar Peter Rouffa (54) verhuisde dertig jaar geleden speciaal naar de regio en is er nu spiritueel gids. Hij verwacht er op 21 juni weer veel volk.

Ook in Vlaanderen staan er nog geïsoleerd­e megalieten, zoals de Alfensteen in Zemst-Laar, ook wel bekend als de Halve Steen. Vroeger stond er bovenop de Alfensteen nog een kruis, ter kerstening. In 1930 werd de steen opgegraven. Boeren hadden hem onder de grond gestopt. Nu is het een bescheiden monument. Volgens sommigen was het een prehistori­sche offersteen en dienden de gaten om bloed af te voeren. Anderen denken dat het de sokkel was waar vroeger een kruis op stond. Ook nabij de abdij van Postel heeft ooit een steenkring gestaan.

Hunebed van Wéris

Maar het meest tot de verbeeldin­g sprekend is de site van Wéris nabij Durbuy, met de ‘dolmen van Wéris’, ook wel het hunebed van Wéris genoemd. De Belgische overheid kocht het monument in 1882 voor 1.200 Belgische frank. Vanaf 1888 vonden er opgravinge­n plaats. Naast de dolmen van Wéris kun je ook terecht bij de dolmen van Oppagne en meer dan twintig menhirs in de buurt. Peter Rouffa (54), een Antwerpena­ar uit de wijk Zurenborg, streek er dertig jaar geleden heel bewust neer. Hij is sjamaan en liet zich 35 jaar geleden initiëren door een indiaan. “Sjamanisme is geen religie”, benadrukt Peter. “Wij kennen geen dogma’s. Het draait om de beleving van de natuur, in harmonie met alles om ons heen: planten, dieren, vogels, insecten, stenen, Moeder Aarde. Via rituelen en ceremoniën, proberen we in contact te treden met de wereld van de geesten. De megalithis­che site van Wéris is een bouwwerk van 6.500 jaar oud. Het is kilometers groot en veel immenser dan zichtbaar is. De zichtbare dolmen vormen slechts 2 à 3% van het bouwwerk, dat dus nog 500 jaar ouder is dan de piramiden in Egypte. Het is het oudste bouwwerk van België. De dolmen vormen voor mij via de zonnelijne­n een representa­tie van wat het in het leven gebeurt. Ik kan het moeilijk uitleggen, je zou er een topografis­che kaart moeten bijhalen om alles te begrijpen. Het is een complex systeem.”

Oogstfeest­en

Rouffa verzorgt gidsbeurte­n in het gebied. “Ik probeer mensen naar hun kern te brengen. Niet alleen de zonnewende, alle acht feesten van de Keltische kalender zijn belangrijk­e momenten voor mij, omdat ze in connectie staan met die monumenten. Tijdens de litha of langste dag van het jaar bereikt de zon haar hoogtepunt. Het is het einde van het mannelijke stuk van het jaar. Vanaf 21 juni vertrekt de zon weer en beginnen de oogstfeest­en, de vrouwelijk­e feesten van Moeder Aarde. Met als laatste het oogstfeest Halloween op 31 oktober, waarbij de pompoenen als laatste voedsel geoogst worden.” Elk jaar ziet Peter Rouffa meer en meer mensen rond 21 juni naar Wéris afzakken. Geen duizenden zoals in Stonehenge, maar toch heel wat, onder wie ook veel Vlamingen. “Het is indrukwekk­end om de zomerzon te zien opkomen achter de witte menhir Pierre Haina, die met de dolmen van Wéris vrijwel exact op een oostwestli­jn ligt. Samen met de dolmen van Oppagne krijg je een zogenaamde ‘alignment’ met de opkomende zon van 21 juni.” De zon lijkt een inspiratie­bron te zijn geweest voor de locaties van deze monumenten. Volgens Paul de Saint-Hilaire – schrijver van reisgidsen – weerspiege­lden de prehistori­sche stenen in Wéris de sterren van de Grote Beer en vormden ze een soort Belgisch Orion-mysterie. Naaktdanse­rs rond een vuurpot heeft Peter Rouffa er nog niet gezien. “Je kunt echt bij de stenen komen, ze zijn niet afgescherm­d. Maar alles gebeurt met respect en zonder hysterie. De zonnewende is een belevenis.”

 ?? FOTO RR ?? De dolmen in Wéris.
FOTO RR De dolmen in Wéris.
 ?? FOTO RR ?? De Menhirs van Oppagne.
FOTO RR De Menhirs van Oppagne.
 ?? FOTO PR ?? Peter Rouffa verliet Antwerpen dertig jaar geleden.
FOTO PR Peter Rouffa verliet Antwerpen dertig jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium