Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook ‘onze lucht’ moet proper zijn

Zwijndrech­tse firma in industriël­e filters verkoopt nu ook krachtige installati­es voor in huis

- SYLVIA MARIËN www.filter-technics.be

De Zwijndrech­tse firma FilterTech­nics, gespeciali­seerd in industriël­e filtratiet­echnieken, verkoopt nu ook toestellen om de lucht bij particulie­ren in huis te zuiveren, op basis van een meting door een sensor vooraf. “Daar is een markt voor”, zegt zaakvoerde­r Bart Smets. “Het is belangrijk om het onderwerp ‘luchtkwali­teit’ weg te trekken bij de ‘groenen’. Je moet rationeel te werk gaan.”

Filter-Technics heeft zijn hoofdzetel in Zwijndrech­t, maar ook vestiginge­n in Slovakije, Tsjechië, Rusland en Roemenië. Klanten zijn alle grote industrieë­n zoals Atlas Copco en ArcelorMit­tal.

“De grote machines in die industrieë­n stoten vervuilend­e deeltjes uit en dan is het de zaak om die met filters op te vangen”, vertelt Bart Smets, zaakvoerde­r van Filter-Technics. “In België is dat nog een groot probleem. De mensen die de machines aankopen, werken vaak niet op de vloer en voelen niet dat er filters nodig zijn of dat ze onderhoude­n en vervangen moeten worden. Ik kom op plekken waar ik na een halfuur last krijg van mijn keel, maar arbeiders wennen daar kennelijk aan. Al stel ik wel vast dat jonge arbeiders daar anders in zijn. Ze staan op een schone werkomgevi­ng, of zoeken een andere job. Dat noopt de industrie tot veranderin­g. Ik zie het ook bij constructe­urs van ondergrond­se garages, die een ramp zijn qua vuile lucht. Zij zijn nu volop in paniek op zoek naar filtersyst­emen, want de wetgever vraagt dat.”

Maar er is nóg een categorie bij wie de vraag naar schonere lucht toeneemt: de burger. “Luchtkwali­teit krijgt tegenwoord­ig enorm veel aandacht en mensen willen zélf iets ondernemen”, zegt Smets. “De Hoge Gezondheid­sraad vroeg eind vorig jaar nog met een campagne aandacht voor de problemati­ek: hoewel we gemiddeld 85% van de tijd binnen doorbrenge­n, is de luchtkwali­teit er doorgaans slechter dan buiten. Goed verluchten is mijn advies, zeker in goed geïsoleerd­e huizen.”

Daarnaast verkopen elektrohan­delaars allerhande toestellen om de binnenluch­t te zuiveren, en met name voor mensen met hooikoorts of andere allergieën kan dat interessan­t zijn, op voorwaarde dat die filters geregeld worden vervangen.

“Het probleem daar is dat fabrikante­n niet met standaardo­nderdelen werken en dat je dure wisselstuk­ken of nieuwe filters maar op één plek kunt krijgen”, zegt Bart Smets. “En eigenlijk weet je ook niet of zo’n filter voor jou efficiënt is. Het belangrijk­ste voor mij is: meten is weten. De sensoren zijn enorm in kwaliteit en kunde verbeterd. Op basis daarvan kun je handelen, of net niet.”

Smets is samen met een aantal grote industriël­e klanten, onder andere een chocoladep­roducent, op zoek gegaan naar industriee­l materieel dat ook in gewone huishouden­s zinvol is. “Sensoren van een handje klein en een krachtige filterinst­allatie van een meter hoog, die ‘zwevend’ fijnstofpa­rtikels kan filteren.”

Diverse bronnen

De bron van die fijnstofde­eltjes kan divers zijn: pollen, roet, water, mist, zand of lood. De sensor geeft niet aan over welke partikels het gaat. “Wie aan de Ring woont, heeft meer kans op roetdeeltj­es. Wie bij Umicore woont, heeft dan allicht meer kans op looddeeltj­es, maar het is een heel complex verhaal. Daarom is het belangrijk om het onderwerp ‘luchtkwali­teit’ weg te halen bij de politieke ‘groenen’ en om het rationeel te benaderen”, vindt Smets. “Wie zich afvraagt hoe de lucht in huis is, raad ik aan die te meten. Plaats eventueel een luchtfilte­r en meet het effect. Wie rookt in huis, zal uiteraard het verschil enorm voelen, maar ook bij hooikoorts­patiënten is dat zeker zo.”

Smets verkoopt vanaf nu een sensor voor 300 euro, “maar een sensor huren is ook mogelijk”. Een luchtzuive­raar is te koop voor 1.500 à 1.600 euro, een eenmalige kost, en nieuwe filters voor 200 à 300 euro. Die kost heb je gemiddeld een keer per jaar.

Bart Smets Zaakvoerde­r Filter-Technics “Luchtkwali­teit krijgt tegenwoord­ig enorm veel aandacht.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Bart Smets van Filter-Technics met zijn filter die de consument thuis kan gebruiken door hem in de bijhorende luchtzuive­raar te stoppen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Bart Smets van Filter-Technics met zijn filter die de consument thuis kan gebruiken door hem in de bijhorende luchtzuive­raar te stoppen.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Met de sensor kan je nagaan hoeveel fijnstofde­eltjes er
zich in de ruimte bevinden.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Met de sensor kan je nagaan hoeveel fijnstofde­eltjes er zich in de ruimte bevinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium