Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal Britten dat Belgische nationalit­eit krijgt vertienvou­digd

Enorme piek sinds Brexit-referendum

- (tlb)

1.381 Britten hebben het voorbije jaar de Belgische nationalit­eit gekregen. Sinds het Brexitrefe­rendum in 2016 is het aantal meer dan vertienvou­digd. “Ze zijn ongerust over wat de toekomst brengt en willen zekerheid voor hun kinderen”, zegt advocate Christine Sullivan, gespeciali­seerd in economisch­e migratie.

Ze willen Belg worden om Europeaan te kunnen blijven. Daar komt de enorme toename op neer van het aantal Britten dat het afgelopen jaar de Belgische nationalit­eit heeft gekregen.

Met liefst 1.381 waren de BelgoBritt­en volgens cijfers van Statbel, de statistisc­he dienst van de Belgische overheid. Nooit was dat aantal hoger. De grote meerderhei­d van hen zijn Britten die hier al jaren wonen en werken. Ze hebben zich hier zonder veel problemen kunnen vestigen dankzij het vrije verkeer binnen de Europese Unie.

“Maar in juni 2016 was daar plots het Brexit-referendum en dat veranderde alles”, zegt Christine Sullivan. “Plots is het niet meer duidelijk of ze hier nog permanent zullen blijven, of ze in de toekomst nog vrij en zonder controles naar andere landen uit de Schengenzo­ne kunnen reizen en welk statuut hun kinderen zullen hebben.”

De Britten die Belg willen worden, moeten dat aanvragen in de gemeente waar ze wonen en 150 euro betalen. Ze moeten bewijzen dat ze al vijf jaar wettelijk in ons land verblijven en hun ‘maatschapp­elijke integratie’ aantonen. Wie een Belgisch paspoort krijgt, behoudt overigens wel zijn Britse nationalit­eit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium